Dyskusja na temat

Zmiana zasad naliczania zarobków Autorów Zaradni.pl

Pioker dlatego właśnie wszyscy jesteśmy rozgoryczeni. Powinna być rzucona informacja na kilka dni przed...a nie już dzisiaj nagle policzone wg nowych-starych zasad. To nie jest zachowanie w porządku wobec Nas, autorów.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 22:06:46

Chciałbym powiedzieć ostatnią rzecz na dzisiaj.

Wiem, zdaję sobie sprawę, że czujecie się z tym źle, to zrozumiałe.

Jednak uważam, iż obecne zasady naliczania wynagrodzeń są przede wszystkim:
- uczciwe - to słowo klucz w tym przypadku,
- zapewniające możliwość działania portalu w długim okresie oraz rozwoju.

Są uczciwe, gdyż tylko i wyłącznie realne zarobki portalu mogą być podstawą do naliczenia wynagrodzenia. Przecież nie jest tak, iż zawsze będzie naliczane stawka np 2 złote za 1000 odsłon. Jeżeli portal zarobi więcej, więcej zarobią też Autorzy.

Obecne zasady są uczciwe z jeszcze jednego powodu. Te warunki były zapisane w Regulaminie od początku istnienia portalu.

Powtórzę ponownie: jeżeli portal zarabia 4 złote na 1000 odsłonach, to nie może wypłacić 10 złotych za te same 1000 odsłon.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 22:07:54

Kolegi zacola jest mi szczególnie szkoda, gdyż w ciągu ostatnich dni pojawił się jakby znikąd i z niewielką w sumie ilością porad depcze teraz po piętach samemu Robertowi. Zapewne kryją się za tym sukcesem jakieś zabiegi promocyjne.... Ale gdyby zacol wiedział już tydzień temu, że pracuje na innych stawkach, to nie wiem, czy by mu się chciało...
Jeszcze raz powtórzę - wprowadzanie zmian w takim trybie to skandal!

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 22:08:53

> @pioker:
> Pozytywnym aspektem zaistniałej sytuacji jest niewątpliwie realizm Marcina.
> Nieprzyzwoitym zaś jest informowanie o tych zmianach w tak gwałtowny sposób.... i wprowadzanie tej nowej polityki naliczania do odsłon, które miały miejsce w ciągu ostatnich dni. Inaczej by wyglądała sytuacja, gdyby autorów poinformować, że za tydzień, czy za miesiąc kończy się promocja. Mogłoby to nawet zachęcić niektórych do wzmożonych wysiłków przy pisaniu albo chociaż promowaniu porad.
> A tak to wygląda tak: "moi drodzy, promocja się skończyła tydzień temu, za ostatnie dni policzymy wam po 2 pln za 1000 odsłon - i tak już zostanie". Wierzę, że to można jeszcze skorygować... i wprowadzić nowe zasady np. od 1 kwietnia :-)
>
> A co do zróżnicowania zarobków według statusu - to też jest zwykły parametr. Status to nie żadna magia ani przypadek. Każdy może mieć wyższy status. Jeśli będzie odpowiednia marchewka, dla niektórych osób może to być motywacją.
> Dziękuję za uwagę.
>

Pioker. Jesteś głosem rozsądku. Faktycznie wygląda na to, iż popełniłem błąd. Powinienem zapowiedzieć to wcześniej.

Dyskusja byłaby podobna, ale dla wielu "szok" byłby mniejszy.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 22:11:52

Swoje pierwsze kroki jako autor postów kroki stawiałem na www.elektroda.pl za przysłowiowe punkty dostępu do plików i downloadu instrukcji obsługi, o zarobkach nie było mowy.
Nie piszę dla www.zaradni.pl zbyt długo, ale staram się wypełnić pewne nisze, które słabo są jeszcze rozwinięte na tym portalu.
W ciągu miesiąca uzyskałem okolice 1000 wejść na niewielkiej ilości artykułów, co sprawia, że prawie rok będę musiał czekać na pierwszą wypłatę, a korzyści z moich artykułów będą kredytować działalność portalu.
Zapisałem się tutaj dzięki reklamie, która świadczyła o dobrym uczciwym zarobku. Mam wrażenie, że koszty jakie zostaną w tej chwili zostaną poniesione przez portal z tytułu sprostowań w szeregu dostępnych materiałach promocyjnych w sieci są nieadekwatne do uzysku portalu z tytułu obniżenia stawek. Mogą zniechęcić zarówno autorów niewielkich ilości artykułów, którzy coś napisali obecnie, jaki i potencjalnych poleconych nowych użytkowników. Również utrzymanie tak wysokiego minimum wypłaty niespotykanego w sieci, przy tak niskich stawkach nie będzie sprzyjać utrzymaniu przy portalu znaczącej grupy autorów o różnorodnych nietypowych zainteresowaniach i umiejętnościach i wiedzy. Może jednak warto jeszcze decyzję tą przemyśleć?

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 22:12:27

> @zacol:
> Marcin: Mogę prosić o odpowiedź na moje poprzednie pytanie? Nie wiem czy mam to traktować jako błąd czy po prostu wygenerowane przeze mnie 2000 odsłon jest nic nie warte.
>
Sprawdzimy i dam znać. Nie mogę tego od ręki zrobić.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 22:13:43

Dokładnie zacol podbija zaradnych przez chwilę i ..taki numer mu wycina administracja...pioker skandal to jest mało powiedziane...to jest beznadziejnie idiotyczna sytuacja, która nie powinna mieć miejsca. Jesteśmy ludźmi dorosłymi i poważnymi, więc niech nikogo nie dziwi, że chcemy być tak traktowani. To tyle w tej sprawie. Idę spać i tak będę miała problem z zaśnięciem, bo mi za bardzo podskoczyła adrenalina. Żegnam wszystkich zażenowanych sytuacją autorów. Nie chcę mi się już pisać w tej sprawię, bo czuję, że to jak walić grochem o ścianę. Kochana Administracjo- zawiodłaś mnie na całej linii, żeby wyciąć mi taki numer to słów mi brakuje, by opisać co ja i wielu z Nas dziś wieczorem czuję...
BO TAKIE gruntowne zmiany zapowiada się z przynajmniej tygodniowym wyprzedzeniem. Wtedy każdy by wiedział i nikt nie czułby się oszukany. Wiadomo, że promocja nie miała być wieczna i każdy z Nas to wiedział i to szanuję. Ale cięcie w zarobkach jest ogromne więc NALEŻAŁA nam się informacja WCZEŚNIEJ.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 22:14:03

Chciałbym przeprosić wszystkich za to nagłe wprowadzenie zmiany. Faktycznie, zrobione było to bez zapowiedzi, to był błąd.

Wprowadzenie jej niejako wstecz wiąże się ze sposobem naliczania odsłon (zawsze naliczamy je wstecz), a także z tym, iż od kilku dni pracowaliśmy nad tym, aby to wdrożyć. Zakończenie promocji miało być wdrożone kilka dni temu. Niestety sprawa się przeciągnęła i tak wyszło.

Wyszedłem z założenia, chyba błędnego, iż większość z was jest z zaradni.pl od miesięcy (niektórzy od ponad roku), więc 6 dni ma w stosunku do tego okresu niewielkie znaczenie.
Spróbuję to w jakiś sposób zrekompensować.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 22:29:29

Dobranoc.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 22:30:29

Ogólnie myślałem, że dużej będzie trwać akcja promocyjna, ale czytałem regulamin i nie ma żadnego żalu do nowych zasad. Tak jak mówisz Marcin jeżeli masz dochód 1000 wyświetleń 4 zł to nie będziesz dawał autorom 10zł bo wtedy portalu nie utrzymasz i strona upadnie. Jedynie co mnie wkurza to, że portal jest słabo wypozycjonowany. Większość porad znajduję się w drugie 10 w wyszukiwarce google. Mam nadzieje, że to się zmieni bo, jeżeli nie to naprawdę trudno będzie uzbierać te 100zł. Wiem, że pozycjonowanie nie jest łatwe i wymaga czasu, ale jak patrzę na swoje porady to stoją cały czas w tym samym miejscu.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 22:45:13

Komentuj

1. Zaloguj się:
  1. 25.03.2011
Dodaj opiniꙠo stronie
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może dział‚ać‡ lepiej. Dowiedz się™ więcejRozumiem