> @ShaVi: > ''Poczytajcie na portalach branży internetowej''- Czepiam się, ale ten zwrot nie jest zbyt uprzejmy...jeśli Nas zabraknie to portalu nie będzie, umrze on śmiercią naturalną...Marcinie czytałeś CO JA czy Gliwicka napisałyśmy? Zapoznałeś się w ogóle z Naszymi propozycjami ? Czy tak tylko wszedłeś, zobaczyłeś, że jest burza słowna i napisałeś coś co Ci przyszło do głowy ? Wydaję mi się, że podnoszenie zarobków autorów, którzy mają powyżej setki porad ma sens i ten konkretny pomysł powinien zostać wzięty pod uwagę.
ShaVi - czytałem, co napisałaś Ty i Gliwicka. Jeżeli poczułaś się urażona, to przepraszam. Na pewno nie maiłem zamiaru nikogo obrażać. Chciałem jedynie zasygnalizować, iż stawki, o których mówię nie są wzięte z sufitu, takie są realia.
Chciałbym podkreślić jedną rzecz, o czym zawsze, od początku istnienia portalu mówiłem - to Autorzy tworzą Zaradni.pl.
Zgodzę się także, iż : - w przyszłości warto byłoby różnicować przychody Autorów, ale ze względu na poziom merytoryczny, ze względu na kategorię porady, etc., nie ze względu na "status". - na pewno warto przetestować różne rozwiązania, aby najbardziej wartościowe porady zarobiły najwięcej. - obecnie największym (moim zdaniem) problemem portalu jest to, iż wartościowe treści giną w morzu średniej jakości porad (nie chcę nikogo obrażać, ale to prawda).
Żeby wdrożyć te i inne podobne pomysły potrzebne są trzy rzeczy: - czas, - pomysły, - pieniądze. Jeżeli portal nie będzie zarabiał, a będzie tracił, to nie ma możliwości rozwoju.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:48:49
No to można by zrobić tak, żeby nie akceptować wszystkich porad jak leci tylko te najbardziej wartościowe. No przecież każda porada i tak musi być zaakceptowana, więc skąd niby się biorą te średniej jakości.
P.S. Czy mogę uzyskać odpowiedź na zadane wcześniej pytanie?
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:51:54
Mam pytanie do was wszystkich, a w szczególności ShaVi oraz Gliwickiej.
Portal generuje przychody rzędu około 4 złotych za 1 000 odsłon.
Czy możliwe jest wypłacanie przez długi czas wynagrodzenia w kwocie 10 złotych za 1000 odsłon?
Przykro mi, że czujecie się rozczarowani, ale mam nadzieję, że zrozumiecie tą sytuację.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:53:09
O to chodzi, po co czeka się na akceptację porady, skoro wszystko jest publikowane?
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:53:36
Czy nie jest aby tak, jak napisał ktoś w innym temacie, że skończyły się pieniądze z UE i tniemy wypłaty na łeb na szyję? Wybacz Marcin, ale trudno odnieść inne wrażenie przy tak dużych różnicach w wynagrodzeniu.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:54:44
> @Pattylein: > Ja nie rozumiem. Czyli kasa będzie dopiero jak ktoś kliknie w reklamę czy wystarczy że wejdzie na stronę i poradę? >
Witaj, Nikt nie musi kliknąć w reklamę na twojej poradzie. Chodzi o ogólne, całościowe przychody portalu. Z całości przychodów reklamowych portalu 50% trafia do Autorów.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:55:04
> @zacol: > Czy nie jest aby tak, jak napisał ktoś w innym temacie, że skończyły się pieniądze z UE i tniemy wypłaty na łeb na szyję? Wybacz Marcin, ale trudno odnieść inne wrażenie przy tak dużych różnicach w wynagrodzeniu. >
Zacol, nie jest tak. Bo UE na wypłaty Autorów nigdy nie dała ani złotówki. Dofinansowała stworzenie portalu, ale nie jego późniejsze działanie.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:56:43
Wiesz Marcin...powiem to tak..z jednej strony próbuję Cię zrozumieć, a z drugiej pojąć Cię nie mogę. Kwestia większych stawek powinna być od już od zaraz dla tych co serio mają ich 100 i więcej..oni chyba najbardziej czują się zdruzgotani, bo ich to bardzo dużo czasu i energii kosztowało, żeby pomóc Ci kształtować portal.. gdyby nie blog Roberta nie byłoby mnie tu...rosło we mnie rozgoryczenie z powodu choroby i , że z jej powodu musiałam zrezygnować z wymarzonego kierunku i przypadkiem znalazłam jego blog...bo chciałam ZARABIAĆ...zrozum...co jak co ale po przekroczeniu pułapu 100 porad taki autor powinien automatycznie mieć wyższe zarobki, bo się wykazał..wiesz, że nie zawiedzie, widzisz, że mu zależy...porady wartościowe i mniej warte...Czy takie występujące w dużych ilościach porady kulinarne uważasz za mniej warte? Ja myślę, że w najlepszej książce kucharskiej nikt nie znalazłby przepisu na moją leniwą drożdżówkę, gdyż to przepis rodzinny znajomej mojej mamy...jak chciałbyś oceniać wartościowość porad...nie da się według mnie...to mogłoby budzić niesmak..dla jednego wartość ma porada o maseczce, a dla innego o tym jak żyć...nie można jakoś różnicować wartości pisanych porad...
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:57:17
ShaVi, Ja zaczynałam od zlecenia.przez.net, ale musisz uważać na oszustów, bo z takimi miałam do czynienia i musiałam nieźle walczyć o swoje. Przeglądnij sobie oferty i czytaj uważnie. Stawki są różne, ale możesz wynegocjować sobie. Ja już długo współpracuję ze zleceniodawcami z tego Serwisu. Często wracają po kolejne teksty. Zlecenia są różnorodne. Musisz być terminowa. Nie daj się wrobić w pisanie tekstu za 1, 0 zł, bo stracisz więcej na prądzie do kompa. Ceń się, bo masz pozycję specjalisty na Zaradnych. Zwykłe precle zaczynają się minimum 2 zł za 1000 znaków bez spacji. Poznaj zasady pisania na konkretne zamówienie, a powinnaś sobie poradzić, bo warsztat pisarski masz fajny:). Ja napisałam ogłoszenie i też zgłaszają się do mnie. Jakbyś jeszcze coś chciała, to pisz. Pozdrawiam:)
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:57:42
Dziękuję za odpowiedź. A powiedz mi, jak będą rozdzielane płatności? Tzn ze względu na aktywność, ilość porad czy wszystkim po równo?
ShaVi - czytałem, co napisałaś Ty i Gliwicka.
Jeżeli poczułaś się urażona, to przepraszam. Na pewno nie maiłem zamiaru nikogo obrażać. Chciałem jedynie zasygnalizować, iż stawki, o których mówię nie są wzięte z sufitu, takie są realia.
Chciałbym podkreślić jedną rzecz, o czym zawsze, od początku istnienia portalu mówiłem - to Autorzy tworzą Zaradni.pl.
Zgodzę się także, iż :
- w przyszłości warto byłoby różnicować przychody Autorów, ale ze względu na poziom merytoryczny, ze względu na kategorię porady, etc., nie ze względu na "status".
- na pewno warto przetestować różne rozwiązania, aby najbardziej wartościowe porady zarobiły najwięcej.
- obecnie największym (moim zdaniem) problemem portalu jest to, iż wartościowe treści giną w morzu średniej jakości porad (nie chcę nikogo obrażać, ale to prawda).
Żeby wdrożyć te i inne podobne pomysły potrzebne są trzy rzeczy:
- czas,
- pomysły,
- pieniądze.
Jeżeli portal nie będzie zarabiał, a będzie tracił, to nie ma możliwości rozwoju.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:48:49
P.S. Czy mogę uzyskać odpowiedź na zadane wcześniej pytanie?
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:51:54
Portal generuje przychody rzędu około 4 złotych za 1 000 odsłon.
Czy możliwe jest wypłacanie przez długi czas wynagrodzenia w kwocie 10 złotych za 1000 odsłon?
Przykro mi, że czujecie się rozczarowani, ale mam nadzieję, że zrozumiecie tą sytuację.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:53:09
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:53:36
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:54:44
Nikt nie musi kliknąć w reklamę na twojej poradzie. Chodzi o ogólne, całościowe przychody portalu.
Z całości przychodów reklamowych portalu 50% trafia do Autorów.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:55:04
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:56:43
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:57:17
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:57:42
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:58:01