Dyskusja na temat

Zmiana zasad naliczania zarobków Autorów Zaradni.pl

Witajcie.

Po pierwsze uważam, należy spojrzeć prawdzie w oczy. Poczytajcie na portalach branży internetowej, jak kształtują się stawki za reklamę w portalach, albo porozmawiajcie z blogerami, ile można zarobić, mając 10 000 odsłon na blogu miesięcznie.

Prawda jest taka, iż stawka 10 zł za 1000 odwiedzin jest mocno zawyżona w stosunku do realiów rynkowych.

Metoda rozliczania się za napisane porady oparta na podstawie faktycznych przychodów reklamowych - jest jedyną możliwą do zastosowania w praktyce, w długim okresie.

Czy to nie jest oczywiste, że jeżeli portal zarabia na przykład 5 złotych za 1000 odsłon, to nie może wypłacić 10 złotych dla Autorów?

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:26:55

Zgadza się. Jeżeli portal w przeciągu ostatnich 30 dni wygenerował 450 tysięcy odsłon, po wprowadzeniu 2 złotowej stawki za 1000 odsłon, tylko 9 osób będzie mogło wypłacić minimalną kwotę.

Dla stawki 2 złote za 1000 odsłon, należy wygenerować 50 000 odsłon aby osiągnąć minimalne 100 złotych. 9 osób * 50 000 odsłon = 450 000, czyli ruch z ostatnich 30 dni.

W chwili obecnej mamy 10 autorów tygodnia, a jest przecież znacznie większa liczba autorów nie uwzględnianych, którzy w równie mocnym stopniu wspierają rozwój portalu...

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:27:03

''Poczytajcie na portalach branży internetowej''- Czepiam się, ale ten zwrot nie jest zbyt uprzejmy...jeśli Nas zabraknie to portalu nie będzie, umrze on śmiercią naturalną...Marcinie czytałeś CO JA czy Gliwicka napisałyśmy? Zapoznałeś się w ogóle z Naszymi propozycjami ? Czy tak tylko wszedłeś, zobaczyłeś, że jest burza słowna i napisałeś coś co Ci przyszło do głowy ? Wydaję mi się, że podnoszenie zarobków autorów, którzy mają powyżej setki porad ma sens i ten konkretny pomysł powinien zostać wzięty pod uwagę.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:32:02

> @zacol:
> Ogólnie to nie wiem co mam napisać. Wiązałem z portalem duże nadzieje, szczególnie w związku z dużym wzrostem zainteresowania moimi poradami wśród czytelników. Od ostatniej aktualizacji jedna z moich porad uzyskała 1200 odwiedzin, a druga 1000. Zgodnie ze starymi stawkami powinienem otrzymać za nie 22 złote, a w chwili obecnej 6 złotych. Jestem szczerze rozczarowany bo wygenerowanie takiego ruchu na stronie jest moim zdaniem warte nieco więcej.
>
> Uważam, że 50% przychodów z reklam jest wartością małą. Wiem, że trzeba utrzymać domenę i serwer, ale nawet w przypadku serwerów dedykowanych i dobrych łącz nie osiągniemy tak dużej kwoty by na wynagrodzenia autorów przeznaczyć jedynie 50%.
>
> Trudno mi w chwili obecnej powiedzieć coś pozytywnego o zmianach. Piszesz Marcinie, że serwis nie przynosi oczekiwanych przychodów. Może zamiast uderzać w główny filar jakim bez wątpienia są autorzy, lepiej poszukać innych przyczyn takiej sytuacji (mam na myśli na przykład polepszenia graficznej strony portalu i wprowadzenie kilku innych zmian mogących poprawić jego wizerunek wśród internautów)?
>
>
> Gliwicka: A co z osobami, które całkiem niedawno rozpoczęły pisanie, ale mają inspiracje na zostanie Ekspertami? Twoja propozycja może zamknąć grono ekspertów i znacząco utrudnić dostanie się do niego. Jak ma ona zmobilizować mniej znanych autorów? Nie samymi ekspertami portal stoi.
>

Masz rację w pełni. Portal trzeba mocno dopracować w wielu miejscach, trzeba go utrzymać i rozwijać, w szczególności rozwijać jego markę, aby zwiększać przychody portalu. Trzeba zrobić nową grafikę. Innymi słowy INWESTOWAĆ w portal. A inwestycje w Internecie sporo kosztują, koszty serwerów to 1/20 potrzebnych środków.

Często mówicie (Autorzy), że portal trzeba dopracować, sygnalizujecie niezadowolenie i macie rację, bo portal wymaga wiele pracy i nakładów.

A to niestety kosztuje.

Uwierzcie mi, że 50% to absolutne minimum, aby myśleć o rozwoju i istnieniu portalu w DŁUGIM OKRESIE.

GLIWICKA: Nie ma możliwości, aby różnicować przychody dla ekspertów/ innych.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:35:25

> @RobertCh:
> Witam,
> 1. Chciałbym zapytać się o zarobki dotychczasowe. Rozumiem, że te niewypłacone do tej pory zostaną rozliczone wg starych zasad, tak?
> 2. Widzę, że data aktualizacji przy zarobkach zmieniona jest na dzisiaj, na 17:55. I moje pytanie: dlaczego od ostatniego podsumowania nic się nie zmieniło ani w zarobkach ani w wyświetleniach? Robię sobie własne podsumowania na bieżąco i widzę, że dalej są takie same wartości? Chyba, że jest tylko jakiś poślizg w naliczaniu.
>
Dotychczas osiągnięte zarobki pozostają bez zmian. Odsłony zostały naliczone. Powinieneś je widzieć na swoim koncie. Sprawdzę ten temat.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:36:25

Załamałam się..brak mi sił i na komentarze i na rozmowę na tym forum...nie mam chęci dodawać nowych porad...nic mi się nie chce robić...może nie ekspertom to może chociaż tym co się wysilają i mają 100 porad i więcej? Im się należą wyższe zarobki...nie wiem nie chcę mi się kłócić... ani udawać, że rozmowa na tym temacie jest spokojna...NIC MI SIĘ NIE CHCE..albo usunę konto, albo je zostawię..może kiedyś uskłada się 1 i 2 zera...
AHA no i rzeczywiście..dzisiejsze zarobki NIE NALICZYŁY mi się wg starych zasad... widzę, że nie tylko ja, ale niejeden autor w tym Eiger z tego co czytam na innym temacie też ma z tym problem...

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:38:03

Do Wszystkich udzielających na forum, mam duży szacunek za to, co robicie. Dziękuję za wsparcie ShaVi i innych, którzy podzielają moje zdanie. Nie umiem wyrazić rozczarowania, ani tego opisać. Dziennie z przyjemnością zasiadałam do kompa i wchodziłam na Zaradnych, a teraz ??? Tak, jak napisała ShaVi mam podcięte skrzydła, bo nie wiem, co robić?? Przykro jest, bo nastąpiło zniechęcenie i od razu zaczęłam się zastanawiać nad konkurencją, a jest na internecie. Ja na pozycję Eksperta pracowałam prawie rok czasu, nie skupiałam się na nabijaniu punktów tylko stworzeniu dobrej bazy, gdzie chętnie będą ludzie zaglądali na porady. Pytanie do Prezesa. Dlaczego taka decyzja o tak drastycznym cięciu tych wygenerowanych naszych, często po nocach pisanych porad? Nie każdy siedzi w domu i ma czas. Czy bazę, jaką posiadasz i dobrych ludzi, bo uważam, że każdy, kto tu pisze, ma duży potencjał na bycie specjalistą albo może i wyżej. Przede wszystkim chyba Wszyscy jesteśmy bardzo emocjonalnie związani z Serwisem, czy to nie buduje pozytywnego wizerunku na zewnątrz? Uważam, że porady są na wysokim poziomie i zasługują na docenienie, chociażby w minimalnym stopniu dla dwóch stron. To nie jest gra na jedną bramkę, że ktoś ma ogromną ilość cennego materiału w postaci porad, a z drugiej strony zabiera motywację do dalszej współpracy i wygenerowane zyski. Sądzę, że nasz RobertCh będzie miał podobne odczucia, bo wiedzie prym w swoich poradach i ma wielką wiedzę, a przede wszystkim chęć pomocy. On, jako Ekspert, czy czuje się z taką wiadomością dobrze, że ze swojego wysiłku, jaki włożył w napisanie wartościowych porad dostanie teraz 60% mniej niż dotychczas? Zapytajmy go, co sądzisz? A, jak Marcin na to wszystko?????

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:42:21

Ja nie rozumiem. Czyli kasa będzie dopiero jak ktoś kliknie w reklamę czy wystarczy że wejdzie na stronę i poradę?

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:42:46

Zgadzam się z Gliwicką. Ja też miałam bardzo dobre nastawienie do tego portalu, starałam się pisać jak najlepsze porady, a rosnące na koncie pieniądze dawały mi kopa do dalszej pracy. Teraz? W ogóle nie wiem czy będzie mi się chciało. Czułam się tutaj naprawdę fajnie, wiele się dowiedziałam, poznałam super ludzi. Szkoda, naprawdę. Nie ma już motywacji i tyle.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:47:36

Gliwicka...jak mam nie podzielać Twojego zdania jak jest racjonalne i sensowne? Sztab ludzi tu pracuję na to, aby portal istniał i nie przepadł....poleciłam portal masie ludzi i znajomych moich i znajomym znajomych...żałuję tego teraz..poza tym czuję, że Ci ludzie sami się wycofają...tak drastyczne cięcia w zarobkach to jest przesada...jak uważasz gliwicka mogłabym pisać jakieś teksty na zamówienia? Może miałabyś jakiś konkretny namiar..nie wiem czy przyjmą mnie na staż do urzędu, a nie mam ochoty nic nie zarabiać..do sklepu pracować nie pójdę, bo nie mogę, jestem osobą chorą i nie każdą pracę mogę wykonywać...ale pisze nieźle, nawet wiersze..a wypracowania dla siostry w kwadrans po czym ona dostaje piątki (czasem jestem dobrą siostrą i napiszę jej całość ;-) ) Masz jakąś informacje odnośnie jakiś firm, gdzie można pisać teksty na zamówienie? Pytam, bo jestem zielona...możesz mi jakoś pomóc ? Bo zaradni ...nie wiem...mam mieszane uczucia...

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 20:48:21

Komentuj

1. Zaloguj się:
  1. 25.03.2011
Dodaj opiniꙠo stronie
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może dział‚ać‡ lepiej. Dowiedz się™ więcejRozumiem