Dyskusja na temat

Zmiana zasad naliczania zarobków Autorów Zaradni.pl

Marcinie zgadzam się w pełni z Twoim pomysłem. Niektóre osoby już dawno nie funkcjonują na portalu, są nawet tacy co dodali jedną poradę i do dzisiaj generują z niej zyski. Myślę, że pół roku to uczciwy układ, gdyż zdarzają się różne wypadki losowe( ja np. mogę wylądować w szpitalu z zaostrzeniem choroby i wrócić po 3 miesiącach)zatem uważam, że miesiąc czy dwa to byłoby mało.Pół roku według mnie to uczciwa propozycja dlatego popieram w pełni Twój pomysł. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2011-03-28 22:27:04

Jak dla mnie to kolejny wybieg, po zmianie stawek za porady, aby serwis mógł legalnie pozbyć się zobowiązań wobec autorów porad. Co z tego, że ktoś się nie loguje do serwisu? Czy serwis w tym czasie nie zarabia pieniędzy na tej poradzie? Nie bawmy się w jakieś chore uwłaszczenia! W każdym innym programie partnerskim nikomu nawet do głowy nie przychodzi taka bzdura. Marcinie jeśli to ma być jeden z pomysłów na zatrzymanie autorów w serwisie, który obiecałeś przedstawić w ciągu 2 tygodni to panicznie zaczynam bać się pozostałych.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-29 06:35:11

Ps. Jeszcze jeden taki pomysł i ostatni gasi światło.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-29 06:37:06

> @zacol:
> Marcin: Czy to faktycznie coś zmieni? Jest przecież tak, że jeżeli autor XYZ nie będzie wchodził do portalu przez rok, ale jego porady będą cieszyły się powodzeniem to i tak dostaje ilość pieniędzy, którą zarobiły jego porady. Nie mam racji?
>
Jeżeli nie wchodziłby do portalu przez ponad pół roku, to przestałby być uwzględniany w podziale dochodów, bo nie tworzy aktywnie społeczności Zaradni.pl. Zapewne i tak zapomniał o portalu, więc ta sytuacja go nie dotknie, bo po prostu nie odwiedza Zaradni.pl. Przychody byłyby dzielone wśród mniejszej ilości osób, a to co zarobiła dana osoba do tej pory dzielone byłoby wśród aktywnych Autorów. Uważam to za dobry pomysł.
Kolejnym pomysłem jest na pewno dywersyfikacja stawki pomiędzy różne kategorie tematyczne. Ale nie oszukujmy się, jeżeli ktoś zarobi więcej, to ktoś będzie musiał zarobić mniej, więc będą kategorie lepiej i gorzej płatne.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-29 08:34:44

Tylko pamiętaj Marcinie, że jeśli wprowadzisz taki zapis w regulaminie to musisz się liczyć z pozwami sądowymi. Autor, któremu zabierzesz należne wynagrodzenie, może podać serwis do sądu za kradzież własności intelektualnej. W związku z tym, że serwis z porady czerpie korzyści materialne sprawę w sądzie przegra. Nic nie da regulamin. Serwis musiałby mieć umowę w której byłoby przejęcie prawa do porady, a nikt takiej umowy z zaradni.pl nie podpisze. Zwłaszcza po tym jak zabierzesz Autorowi wynagrodzenie.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-29 09:11:07

ta dywersyfikacja między poradami z różnych kategorii albo poradami ze średnią oceną 1, 2, 3, czy 5 to jest grubymi nićmi szyte. Muszą być wcześniej przeprowadzone badania wykazujące, że przychody uzyskiwane w kategoriach finansowych są wyższe niż w innych oraz że czytelnicy chętniej klikają w reklamy przy poradach dobrych niż słabych. Te badania należałoby prowadzić przez dłuższy czas, powiedzmy pół roku. Inaczej takie zmiany można uznać jako dokonane pod naciskiem lobby specjalistów od finansów, biznesu itd....

Ostatnio zmieniony: 2011-03-29 09:24:06

Witam Wszystkich Szanownych Autorów i Założyciela. Przyglądałam się bacznie rozmowie dotyczącej przedmiotowej kwestii. Ponieważ jestem jednym z autorów będących z Zaradni.pl od początku szanuję wykonany wkład pracy pana Marcina, autorów oraz swój. Przez okres mojego funkcjonowania w portalu już dwukrotnie zmieniane były zasady wynagrodzenia. Z jednej strony oczywiście niepokojące jest pytanie "co dalej" ale z drugiej strony jako przedsiębiorca rozumiem, że jeśli portal nie przynosi zysków proporcjonalnych do kosztów - trzeba coś robic. Są 2 podstawowe rozwiązania: albo tniemy koszty albo szukamy dodatkowych zysków. Pan Marcin czyta nasze uwagi, udoskonala funkcjonowanie portalu /m.in. wzrost zainteresowania innymi poradami poprzez nagradzanie komentarzami/, dba o jakośc artykułów poprzez ich weryfikacje /fatalne były na początku porady z licznymi błędami ortograficznymi/. Przy takim zaangażowaniu nas wszystkich nie chciałabym przekreślac portalu. Proszę spojrzec co razem stworzyliśmy. :) Może powinniśmy zadac pytanie co my możemy zrobic, aby ulepszyc funkcjonowanie portalu. Może większe zaangażowanie w promowanie naszych porad, co zwiększy liczbę odwiedzających portal? Portal zwiększy oglądalnośc a Panu Marcinowi pomoże to w poszukiwaniu reklamodawców?
Bardzo dobrym pomysłem jest nagradzanie autorów czynnie tworzących portal. Może tu powinna nastąpic dywersyfikacja, a nie między poradami? Umowa dla wszystkich zostanie na poziomie obecnych zasad, a promowani będą autorzy czynni. Może w polecanych poradach powinny byc porady czynnych autorów? Tyle na dziś, pozdrawiam wszystkich :)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-29 11:20:11

@ Marcinie - ja proponuję jeszcze banować nieaktywnych i obcinać im do 0% gorszy za wyświetlenia porad. Nie wydaje Ci się to nieco groteskowe o czym wspominasz(!)? Ktoś wykonał pracę, na której Ty zarabiasz drugie tyle z zamieszczonej na niej programów partnerskich/reklam, więc na jakiej podstawie dochodzisz w ogóle do takich wniosków? Poza tym, w sytuacji, która nas zastała, płaca za roboczogodzinę wychodzi blado i nowe treści opłaca się publikować, ale to na własnych witrynach, więc odcinanie nieaktywnych użytkowników (*wspomniane 6 miesięcy) jest subtelnym nieporozumieniem. Co z tego, że nie biorę udziału w życiu strony, skoro Ty zarabiasz, a serwis ponoć ma dzielić się dochodami z autorami treści. Czyż nie? Przykro, że musiałem o tym wspominać - chciałem możliwie z daleka przyglądać się sytuacji, ale to o czym stronę wcześniej napisałeś jest nie na miejscu.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-29 13:55:02

Witam, a ja proponuję owe 50% dla autorów podzielić tak:
80% na porady
20% za aktywność na forum i w komentowaniu porad - tu algorytmy mogą być proste, np. wynagrodzenie proporcjonalne według liczby wprowadzonych komentarzy i wątków na forum bądź wg nawet wg liczby wprowadzonych znaków w tych obszarach.
P.S. Podział 80:20 przykładowy, może to być też 75:25 albo 90:10; z uwzględnieniem jednakowoż przewagi porad, żeby się nie zrobiło z portalu mega-forum

Tym sposobem autorzy aktywni - czyli piszący na forum i w komentarzach - byliby lepiej wynagradzani niż ci nieaktywni

Ostatnio zmieniony: 2011-03-29 14:10:04

> @Kentaki:
> @ Marcinie - ja proponuję jeszcze banować nieaktywnych i obcinać im do 0% gorszy za wyświetlenia porad. Nie wydaje Ci się to nieco groteskowe o czym wspominasz(!)? Ktoś wykonał pracę, na której Ty zarabiasz drugie tyle z zamieszczonej na niej programów partnerskich/reklam, więc na jakiej podstawie dochodzisz w ogóle do takich wniosków?
>

Na takiej, iż osoba, która nie loguje się na portalu od pół roku zapewne i tak o nim nie pamięta, więc jej to działanie bezpośrednio nie dotknie. A osoby tworzące portal na tym skorzystają. To jest podstawa mojego rozumowania.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-29 16:09:54

Komentuj

1. Zaloguj się:
  1. 25.03.2011
Dodaj opiniꙠo stronie
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może dział‚ać‡ lepiej. Dowiedz się™ więcejRozumiem