Cóż myśle że trzeba poprostu trochę poczekać może kiedyś portal wróci do zarobków 10 zł/1000 odsłon.
Ostatnio zmieniony: 2011-04-03 19:03:37
> @jdsoul: > No cóż wydaje mi się że brakuje wyraźnej grubej kreski. > Żeby można było coś powiedzieć o nowych zarobkach trzeba by nowego licznika od dnia zmian. > Skromna prośba do administratora, tak dla porządku.
Aby było to możliwe musiałbym "wyzerować" licznik wszystkich odsłon, a sam rozumiesz, że to nie wzbudziłoby entuzjazmu.
> Jakiś czas temu pisałem coś o progresie :) :) ;) - przy nowym naliczaniu to i tak regres. Dziękuje ... > Pewnym wymiernikiem mogą być nowe artykuły i tu widać, że 3zł za 1000 odsłon chyba nie jest osiągalne. Prosta arytmetyka daje aż 1,66 zł za 1000 odsłon - to nawet nie jest 1 cent/ odsłone. Co z ostatnimi obietnicami utrzymania poziomu 2-3 zł za 1000 odsłon ????
Pamiętaj proszę, że wynagrodzenia są naliczane podwójnie. Co tydzień te z reklamy CPC, raz na miesiąc z reklamy graficznej.
> Chyba bardziej opłaci się klikać , tam przynajmniej ktoś pisze ile wart jest klik ;) Może czas wprowadzić minimalną stawkę autorską za artykuł i dopiero potem luźne tantiemy zależne od ?!? wiatru na słońcu :)
Ostatnio zmieniony: 2011-04-04 09:05:30
Trochę ta dyskusja mnie zdołowała i nie ukrywam, że nie odpowiem na wiele z powyższych wypowiedzi, które nie są merytoryczne, a zawierają tylko zarzuty i groźby. Po prostu się zastanówcie, czego oczekujecie? Aby portal wypłacał więcej pieniędzy niż zarabia? Powtórzę jeszcze raz. Zasada działania zapisana w regulaminie była od początku taka sama i taka też pozostanie. Portal będzie wypłacał Autorom 50% dochodów reklamowych. Ta zasada nie ulegnie zmianie.
Ostatnio zmieniony: 2011-04-04 09:13:30
Zgodnie z tym co napisałem wcześniej, niedługo (do końca tygodnia) przedstawię kierunki rozwoju portalu w kwestii wynagrodzeń.
Z góry mówię, że: 1. Zasada wypłaty 50% dochodów nie ulegnie zmianie. 2. Jeżeli wybrana kategoria porad lub Autorów zarobi więcej (a zamierzam coś takiego wprowadzić), to inna grupa porad lub Autorów zarobi MNIEJ. To wynika z prostej zasady matematycznej, gdyż pula do podziału jest stała.
3. NIE będę przedstawiał dokładnych algorytmów podziału zarobków, gdyż to prowadzi do nadużyć, a to wiem na pewno z doświadczenia. To pozostanie tajemnicą portalu.
4. Wprowadzony zostanie zasada, iż po upływie pewnego okresu, w którym Autor nie loguje się w portalu, przestanie on brać udział w Programie Udziału w Zyskach Zaradni.pl.
5. Zmniejszony zostanie próg wypłaty, najprawdopodobniej do 50 złotych, ale od razu mówię, iż NIE nastąpi to od razu, tylko w terminie kilku miesięcy.
Ostatnio zmieniony: 2011-04-04 09:21:35
No to czekamy
Ostatnio zmieniony: 2011-04-04 10:41:26
Drogi Marcinie, a powiedz mi jaką My jako autorzy mamy pewność, że rzeczywiście dostajemy na Nasze pule 50 % ? Skoro wszystko jest luźne tzn. wysokość naszych zarobków, okazuje się, że nic nie jest pewne. Skąd mam wiedzieć, powiedz mi proszę, że np. w danym miesiącu było lepiej, a w innym gorzej i, że odzwierciedlenie moich zarobków jest z tym powiązane. Skąd mam wiedzieć, że nie zaniżasz kwoty jaką mi wypłacasz ? Trochę to wszystko takie niezgrabne i brak tu jakiejś ścisłości jak dla mnie.
Ostatnio zmieniony: 2011-04-04 11:05:59
> @ShaVi: > Drogi Marcinie, a powiedz mi jaką My jako autorzy mamy pewność, że rzeczywiście dostajemy na Nasze pule 50 % ?
Prawda jest taka, że nie mamy żadnej gwarancji, a to za sprawą regulaminu. Znajduje się tam piękny zapis w paragrafie 6 punkt 7: Użytkownik Serwisu nie ma prawa wglądu i prawa żądania informacji dotyczących statystyki ruchu serwisu, w szczególności danych dotyczących ilości odsłon, częstotliwości ruchu oraz informacji dotyczących funkcjonowania Serwisu (liczby reklamodawców, sponsorów, przychodów Serwisu i kosztów jego funkcjonowania). Wysokość wynagrodzenia należna Zarejestrowanemu Użytkownikowi publikowana będzie w zakładce „Moje Zarobki” w Profilu Autora.
Dzięki temu zapisowi Marcin może mówić co chce, a i tak nie udowodnimy że jest inaczej. Rzecz nie w tym, że serwis nie przynosi dochodu. Bo do tej pory Marcin nie skarżył na słabe wyniki. Chodzi o to, że na rozwój serwisu Marcin dostał kasę z UE i w projekcie miał zapisane wynagrodzenie za pracę. Projekt jednak się powoli kończy i kasa z UE niedługo się kończy. Co zatem zrobić? Człowiek szybko przyzwyczaja się do pieniędzy i nie chce ich stracić. Najszybszym i najłatwiejszym wyjście jest dziabnąć kasę Autorom. I tu mamy 2 tygodnie oczekiwania. Niemal jak na expose premiera. Marcin nie potrzebuje czasu, bo pomysł już dawno jest. On po prostu chce wyciszyć emocje: jakoś to będzie, paru odejdzie (tym zabiorę kasę - więc i tak zarobię), ale reszta przywyknie. W końcu gdzie pójdą?
Popraw Mnie Marcinie jeśli się mylę!
Ostatnio zmieniony: 2011-04-04 12:45:51
Kubafr,
Prosiłbym o większą powściągliwość w ocenach, szczególnie w kwestii dofinansowania z UE, bo nie masz (nie możesz mieć) takiej wiedzy, aby to oceniać. Wiedza ta znajduje się w umowie o dofinansowanie, w którą nikt nie ma wglądu. Projekt UE skończył się jakiś czas temu i nie wiem czy dasz wiarę, czy nie, ale nie było w nim wynagrodzenia "za pracę" przy portalu. Jak jest napisane w regulaminie, jestem osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą. Czy według Ciebie, mogę sam siebie zatrudnić jako "kierownika projektu"? Sorki, Twoje dywagacje są poniżej pasa.
Pracuje nad tym portalem już ponad 3 lata.
Nie widzę możliwości, aby ujawniać dane dot. zarobków. Uważam, że każdy Autor i tak sam to oceni, po tym, co będzie widział w swoim profilu.
Ostatnio zmieniony: 2011-04-04 13:02:39
Marcinie nie odbieraj moich wniosków i analiz jako atak na Twoją osobę, bo nie o to mi chodzi. Nie mam biznesu w tym. Na projektach z UE się trochę znam, ale nie będziemy o tym dyskutować. Chciałem Ci tylko zwrócić uwagę jak z zewnątrz wyglądają Twoje działania. Sam przyznaj, że mogą budzić pewne wątpliwości. Nie masz jasne planu biznesowego i błądzisz we mgle.
Ostatnio zmieniony: 2011-04-04 13:18:36
> @dominisia: > Hmm... może mi ktoś coś wytłumaczyć? Bo ja nadal nie rozumie w całości systemu rozliczania z Autorami. Ktoś musi kliknąć z mojej porady w reklamę, abym zarobiła, tak? >
Ostatnio zmieniony: 2011-04-03 19:03:37
Aby było to możliwe musiałbym "wyzerować" licznik wszystkich odsłon, a sam rozumiesz, że to nie wzbudziłoby entuzjazmu.
Pamiętaj proszę, że wynagrodzenia są naliczane podwójnie. Co tydzień te z reklamy CPC, raz na miesiąc z reklamy graficznej.
Powtórzę jeszcze raz.
Zasada działania zapisana w regulaminie była od początku taka sama i taka też pozostanie. Portal będzie wypłacał Autorom 50% dochodów reklamowych. Ta zasada nie ulegnie zmianie.
Ostatnio zmieniony: 2011-04-04 09:13:30
Z góry mówię, że:
1. Zasada wypłaty 50% dochodów nie ulegnie zmianie.
2. Jeżeli wybrana kategoria porad lub Autorów zarobi więcej (a zamierzam coś takiego wprowadzić), to inna grupa porad lub Autorów zarobi MNIEJ. To wynika z prostej zasady matematycznej, gdyż pula do podziału jest stała.
3. NIE będę przedstawiał dokładnych algorytmów podziału zarobków, gdyż to prowadzi do nadużyć, a to wiem na pewno z doświadczenia. To pozostanie tajemnicą portalu.
4. Wprowadzony zostanie zasada, iż po upływie pewnego okresu, w którym Autor nie loguje się w portalu, przestanie on brać udział w Programie Udziału w Zyskach Zaradni.pl.
5. Zmniejszony zostanie próg wypłaty, najprawdopodobniej do 50 złotych, ale od razu mówię, iż NIE nastąpi to od razu, tylko w terminie kilku miesięcy.
Ostatnio zmieniony: 2011-04-04 09:21:35
Ostatnio zmieniony: 2011-04-04 10:41:26
Ostatnio zmieniony: 2011-04-04 11:05:59
Prawda jest taka, że nie mamy żadnej gwarancji, a to za sprawą regulaminu. Znajduje się tam piękny zapis w paragrafie 6 punkt 7: Użytkownik Serwisu nie ma prawa wglądu i prawa żądania informacji dotyczących statystyki ruchu serwisu, w szczególności danych dotyczących ilości odsłon, częstotliwości ruchu oraz informacji dotyczących funkcjonowania Serwisu (liczby reklamodawców, sponsorów, przychodów Serwisu i kosztów jego funkcjonowania). Wysokość wynagrodzenia należna Zarejestrowanemu Użytkownikowi publikowana będzie w zakładce „Moje Zarobki” w Profilu Autora.
Dzięki temu zapisowi Marcin może mówić co chce, a i tak nie udowodnimy że jest inaczej. Rzecz nie w tym, że serwis nie przynosi dochodu. Bo do tej pory Marcin nie skarżył na słabe wyniki. Chodzi o to, że na rozwój serwisu Marcin dostał kasę z UE i w projekcie miał zapisane wynagrodzenie za pracę. Projekt jednak się powoli kończy i kasa z UE niedługo się kończy. Co zatem zrobić? Człowiek szybko przyzwyczaja się do pieniędzy i nie chce ich stracić. Najszybszym i najłatwiejszym wyjście jest dziabnąć kasę Autorom. I tu mamy 2 tygodnie oczekiwania. Niemal jak na expose premiera. Marcin nie potrzebuje czasu, bo pomysł już dawno jest. On po prostu chce wyciszyć emocje: jakoś to będzie, paru odejdzie (tym zabiorę kasę - więc i tak zarobię), ale reszta przywyknie. W końcu gdzie pójdą?
Popraw Mnie Marcinie jeśli się mylę!
Ostatnio zmieniony: 2011-04-04 12:45:51
Prosiłbym o większą powściągliwość w ocenach, szczególnie w kwestii dofinansowania z UE, bo nie masz (nie możesz mieć) takiej wiedzy, aby to oceniać. Wiedza ta znajduje się w umowie o dofinansowanie, w którą nikt nie ma wglądu. Projekt UE skończył się jakiś czas temu i nie wiem czy dasz wiarę, czy nie, ale nie było w nim wynagrodzenia "za pracę" przy portalu. Jak jest napisane w regulaminie, jestem osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą. Czy według Ciebie, mogę sam siebie zatrudnić jako "kierownika projektu"? Sorki, Twoje dywagacje są poniżej pasa.
Pracuje nad tym portalem już ponad 3 lata.
Nie widzę możliwości, aby ujawniać dane dot. zarobków. Uważam, że każdy Autor i tak sam to oceni, po tym, co będzie widział w swoim profilu.
Ostatnio zmieniony: 2011-04-04 13:02:39
Ostatnio zmieniony: 2011-04-04 13:18:36
Ostatnio zmieniony: 2011-04-04 17:36:04