Sądzę, że powinna być możliwa prywatna korespondencja między użytkownikami portalu. Takowa opcja jest istotna przy rozwoju stron tego typu i mogłaby zachęcić anonimowych przeglądających do rejestracji. Bywa, że po przeczytaniu porady następuje chwila rozmyślań i różne pytania nasuwają się na język. Wprawdzie pytać można w komentarzach, ale może się zdarzyć, że przegapimy komentarz, a logując się, wyraźnie zobaczymy nowe zawiadomienie. Prywatna wiadomość umożliwiłaby przesyłanie sugestii, odczuć czy też do rozmów towarzyskich, bez pośrednictwa forum. Zauważyłem także mały problem z zapraszaniem przyjaciół. Wysłałem koledze zaproszenie, lecz ten narzekał na długie dochodzenie maila. Zniechęcony, w końcu zrobił sobie szybciej konto przez zwykłą rejestrację na stronie, bo zaproszenie dostał dopiero po około 30-40 minutach. Stąd moja sugestia, że lepszym rozwiązaniem byłoby zamienienie zaproszenia e-mailem na specjalny link zaproszeniowy, unikalny dla każdego użytkownika. Jeżeli to ma jakiekolwiek znaczenie, dodam, że ma pocztę na Interii. Pisząc pewną poradę, pasowały mi dwie kategorie i tak pomyślałem, że przydatna byłaby kategoria "Człowiek" lub "Ja i o mnie" z podkategoriami "Emocje i uczucia" oraz "Problemy". To dość wielki dział, więc zasługuje na własną kategorię...
Ostatnio zmieniony: 2010-08-20 01:51:10
Witaj, Dzięki za uwagi. Link z zaproszeniem - faktycznie mogłoby to lepiej działać. Taki link jest przecież wysyłany mailem. Problem z pocztą może być też po zewnętrznej stronie. Zauważyłem, że maile na niektóre portale dochodzą z opóźnieniem, w innych czasami lądują w folderze spam.
W kwestii kategorii - taka kategoria "człowiek" mogłaby się trochę gryźć z innymi kategoriami. Głównie z tą: http://www.zaradni.pl/porady/kategoria/126,zdrowie_psychiczne
Zgadzam się z Tobą jednak, że jakaś podobna kategoria by się przydała. Dobrze byłoby jednak poruszać się w kategorii Zdrowie? Co o tym sądzisz?
Ostatnio zmieniony: 2010-08-23 15:31:04
No przydałaby się korespondencja prywatna .
I wpadło mi do głowy coś takiego . Gdy ludzie dodają komentarz do twojej porady powinno się wyświetlać jakieś powiadomienie w profilu . Dzięki temu będzie łatwiej się zorientować , bo może ktoś potrzebuje dokładniejszego wytłumaczenia czy czegoś w tym stylu .
Ostatnio zmieniony: 2010-08-24 10:43:20
@MarcinKrejza Oczywiście do kategorii Zdrowie będzie pasowało sporo tematów związanych ze człowiekiem, lecz niektóre porady mogą nie znaleźć odpowiedniej kategorii. Pisząc poradę Jak być pewnym siebie, miałem dylmat gdzie ją wsadzić, gdyż konkretnie skupiała się na człowieku. Sądzę, że już niejeden autor mógł mieć dylemat podobny do mojego.
Pomysł Seyonne troszkę bym rozwinął. Proponuję coś w stylu paska aktywności na karcie profilu. Nie skupiałby się on tylko na komentarzach, ale także na innych autorach. Kiedy twój ulubiony autor dodałby poradę lub kiedy ktoś dodałby cię lub twoją poradę do ulubionych, na karcie profilowej pojawiłby się odpowiedni komunikat. Coś jak subskrypcja...
Ostatnio zmieniony: 2010-08-24 23:23:26
Moim zdaniem brakuje także osobnej kategorii - zdrowie dziecka. Jest parę porad na ten temat i znajdują się w dziecko, ciąża i poród -> inne Przydałoby się wyodrębnić taki dział albo w dziecko, ciąża i poród albo zdrowie.
Ostatnio zmieniony: 2010-08-26 16:29:22
Może zamiast całego modułu prywatnych korespondencji wystarczyłoby coś takiego jak "wyślij mail do tej osoby" (o ile oczywiście by sobie tego życzyła w ustawieniach)?
I jeszcze po napisaniu wiadomości w temacie z większą liczbą stron byłoby wygodniej jakby po wysłaniu jej użytkownik nie był przenoszony na początek tematu, tylko na koniec.
Ostatnio zmieniony: 2010-08-26 17:20:02
Mam jeszcze jeden pomysł na udoskonalenie moim zdaniem portalu. Chodzi o to, by "ludzie z zewnątrz" ale też stali użytkownicy mogli zadawać konkretne pytanie. Wtedy wszyscy zalogowani, albo może od jakiegoś poziomu, może entuzjasty, mogliby kliknąć w to pytanie jakby je rezerwując. Mieliby wtedy np. trzy dni na napisanie konkretnej i wartościowej porady. Na ten czas pytanie zmieniałoby swój status w nieaktywne. Jeśli osoba, która zadeklarowała, iż napisze poradę nie zrobiłaby tego w wyznaczonym czasie, pytanie wracałoby do puli, a "leniuch" traciłby np. 5 pkt. Oczywiście cały system mógłby być też prostszy, ale sądzę, że taki mniej więcej układ zapobiegłby pisaniu porad na ten sam temat oraz zdyscyplinował piszących aby nie rezerwowali pytań bez refleksji czy znają lub znajdą odpowiedź. Ściągnęło by to mam nadzieję więcej ludzi na portal. Zresztą myślę, że można by to promować na zewnątrz jako dosyć unikalną funkcję. Piszący porady dostali by też konkretne informacje o czym pisać, jakich wiadomości ludzie szukają najczęściej.
Ostatnio zmieniony: 2010-08-29 17:54:28
sebool - masz rację to jest naturalny kierunek rozwoju portalu. Porada moze być przecież idealną odpowiedzią na pytanie zadane przez innego Internautę.
Powiem szczerze, ze jestem trochę w kropce - mam ograniczone siły przerobowe, więc zmiany nie mogą być wprowadzane od ręki.
Mam nadzieję, że wykażecie się cierpliwością i poczekacie jakiś czas na wszystkie zmiany, które tu sugerujecie.
Pozdrawiam was,
Ostatnio zmieniony: 2010-08-30 13:35:57
Wydaje mi się, że dobrym pomysłem byłoby dodawanie punktów za rejestracje osób, które weszły na stronę z naszego widżetu.
Ostatnio zmieniony: 2010-12-19 19:13:13
Jeszcze a propos widgetu, gdy dochodzi na stronie do zmiany rangi, nie zmienia się to na widgecie.
Zauważyłem także mały problem z zapraszaniem przyjaciół. Wysłałem koledze zaproszenie, lecz ten narzekał na długie dochodzenie maila. Zniechęcony, w końcu zrobił sobie szybciej konto przez zwykłą rejestrację na stronie, bo zaproszenie dostał dopiero po około 30-40 minutach. Stąd moja sugestia, że lepszym rozwiązaniem byłoby zamienienie zaproszenia e-mailem na specjalny link zaproszeniowy, unikalny dla każdego użytkownika. Jeżeli to ma jakiekolwiek znaczenie, dodam, że ma pocztę na Interii.
Pisząc pewną poradę, pasowały mi dwie kategorie i tak pomyślałem, że przydatna byłaby kategoria "Człowiek" lub "Ja i o mnie" z podkategoriami "Emocje i uczucia" oraz "Problemy". To dość wielki dział, więc zasługuje na własną kategorię...
Ostatnio zmieniony: 2010-08-20 01:51:10
Dzięki za uwagi. Link z zaproszeniem - faktycznie mogłoby to lepiej działać. Taki link jest przecież wysyłany mailem. Problem z pocztą może być też po zewnętrznej stronie. Zauważyłem, że maile na niektóre portale dochodzą z opóźnieniem, w innych czasami lądują w folderze spam.
W kwestii kategorii - taka kategoria "człowiek" mogłaby się trochę gryźć z innymi kategoriami. Głównie z tą: http://www.zaradni.pl/porady/kategoria/126,zdrowie_psychiczne
Zgadzam się z Tobą jednak, że jakaś podobna kategoria by się przydała. Dobrze byłoby jednak poruszać się w kategorii Zdrowie?
Co o tym sądzisz?
Ostatnio zmieniony: 2010-08-23 15:31:04
I wpadło mi do głowy coś takiego . Gdy ludzie dodają komentarz do twojej porady powinno się wyświetlać jakieś powiadomienie w profilu . Dzięki temu będzie łatwiej się zorientować , bo może ktoś potrzebuje dokładniejszego wytłumaczenia czy czegoś w tym stylu .
Ostatnio zmieniony: 2010-08-24 10:43:20
Oczywiście do kategorii Zdrowie będzie pasowało sporo tematów związanych ze człowiekiem, lecz niektóre porady mogą nie znaleźć odpowiedniej kategorii. Pisząc poradę Jak być pewnym siebie, miałem dylmat gdzie ją wsadzić, gdyż konkretnie skupiała się na człowieku. Sądzę, że już niejeden autor mógł mieć dylemat podobny do mojego.
Pomysł Seyonne troszkę bym rozwinął. Proponuję coś w stylu paska aktywności na karcie profilu. Nie skupiałby się on tylko na komentarzach, ale także na innych autorach. Kiedy twój ulubiony autor dodałby poradę lub kiedy ktoś dodałby cię lub twoją poradę do ulubionych, na karcie profilowej pojawiłby się odpowiedni komunikat. Coś jak subskrypcja...
Ostatnio zmieniony: 2010-08-24 23:23:26
Przydałoby się wyodrębnić taki dział albo w dziecko, ciąża i poród albo zdrowie.
Ostatnio zmieniony: 2010-08-26 16:29:22
I jeszcze po napisaniu wiadomości w temacie z większą liczbą stron byłoby wygodniej jakby po wysłaniu jej użytkownik nie był przenoszony na początek tematu, tylko na koniec.
Ostatnio zmieniony: 2010-08-26 17:20:02
Ostatnio zmieniony: 2010-08-29 17:54:28
Powiem szczerze, ze jestem trochę w kropce - mam ograniczone siły przerobowe, więc zmiany nie mogą być wprowadzane od ręki.
Mam nadzieję, że wykażecie się cierpliwością i poczekacie jakiś czas na wszystkie zmiany, które tu sugerujecie.
Pozdrawiam was,
Ostatnio zmieniony: 2010-08-30 13:35:57
Ostatnio zmieniony: 2010-12-19 19:13:13
Ostatnio zmieniony: 2010-12-19 21:15:59