Jak zrobić tofu?
Tofu to delikatny w smaku serek wykonywany z soi. Jest jednym z podstawowych produktów kuchni japońskiej. Odpowiedni dla wegetarian i osób mających alergie na mleko krowie – może być używany jako zastępstwo białego sera. Tofu jest bogate w białko więc jest również idealnym dodatkiem do jedzenia osób na diecie.
- • Mleko sojowe
- • 4 cytryny
- • Muślin lub gaza
Przygotować mleko sojowe według przepisu:
http://www.zaradni.pl/porada/5850,jak_zrobic_mleko_sojowe

Mleko zagotować i wyłączyć gaz, dodać sok wyciśnięty z 4 cytryn. Dokładnie wymieszać – mleko powinno zacząć się ścinać.

Po kilku minutach gdy mleko całkiem się rozwarstwi, przełożyć twaróg do sitka wyłożonego gazą lub muślinem, odcisnąć.

Brzegi muślinu zagiąć i przygnieść tofu czymś ciężkim, zostawić na godzinę.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Ponieważ tofu jest delikatne w smaku można je zamarynować (w mocząc w sosie sojowym) lub doprawić ulubionymi przyprawami.
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 20:40:40
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 20:29:45
Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 21:02:22
>@gliwicka:Tofu jest dość delikatne i neutralne w smaku, ma jednak coś co można nazwać sojowym posmakiem - dlatego nie każdemu smakuje, ciężko jest je jednak porównać do jakiegoś konkretnego produktu (poza naturalnym mlekiem sojowym).
>Ja też tego nie znam, ciekawe, jak to smakuje i do czego można to porównać? Pozdrawiam.
>
Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 11:16:04
Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 22:29:25
Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 14:50:43
Dodaj komentarz