Przez jakiś czas nie było mnie niestety na portalu Zaradni. W związku z tym mam pewne zaległości. Moje pytania: 1. Czy obecnie są już naliczane większe wynagrodzenia dla Autorów, którzy swoje porady mają udoskonalone własnymi zdjęciami? 2. Na jakiej podstawie weryfikowane jest/będzie to czy zdjęcie zostało wykonane przez Autora porady czy ściągnięte z sieci? W domu też można czasem zrobić wysokiej jakości zdjęcia, będąc amatorem w dziedzinie fotografii.
Ostatnio zmieniony: 2013-01-13 12:40:16
Witaj Dominisia,
Zasada dodatkowego wynagrodzenia za zdjęcia autorskie zostanie wdrożona razem z nową odsłoną portalu Zaradni.pl (na pewno nikt tego nie przegapi:)
Jak to będzie weryfikowane? Na podstawie oświadczenia Autora. Z doświadczenia wiem, że plagiat prędzej czy później wypłynie. W sytuacji wykrycia plagiatu Autor zgodnie z regulaminem może stracić wynagrodzenie, więc uważam, że oszukiwanie po prostu się nie opłaci.
Ostatnio zmieniony: 2013-01-16 09:38:33
Cały czas zastanawiam się nad obowiązkiem dodawania zdjęć autorskich do przepisów.
Opiszę Wam dwie sytuacje.
1. Jeden Autor dodaje 10 przepisów. Napisanie ich zajęło autorowi około 1 godzinę (widzę, kiedy są dodawanie poszczególne przepisy). Przepisy są mało dopracowane, raczej krótkie i nie zawierają żadnej pogłębionej wiedzy, ale są poprawne merytorycznie. Zatem brak podstaw, by je odrzucić?
2. Drugi Autor dodał JEDEN przepis. Ale dodał do niego kilka zrobionych przez siebie zdjęć, które wnoszą dużo wiedzy. Sam przygotował potrawę, więc przepis jest dość dokładny. Słabo opisane przepisy ze zdjęciami własnymi prawie się nie zdarzają.
Jestem prawie pewny, że drugi Autor włożył zapewne około 2 razy więcej pracy w napisanie jednej porady, niż Autor pierwszy w dodanie 10 porad.
I mam teraz takie pytanie. ile ma zarobić JEDNA porada Autora drugiego, a ile JEDNA porada Autora pierwszego? Odpowiedzcie mi na to pytanie.
Do czego zmierzam.
Jestem coraz bardziej za wprowadzeniem zasady, aby w ogóle zabronić dodawania do Zaradni.pl przepisów bez własnych zdjęć.
Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 13:25:46
Myślę że w przypadku porad kulinarnych ma to sens . Albo sie robi samemu i chce przekazać wiedze innym, albo się zżyna przepisy nie bawiąc sie w zdjęcia. Powinien być wymóg zdjęć.
Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 22:00:43
Oczywiscie - też jestem za tym, aby przepisy kulinarne były wyłącznie z własnymi zdjeciami !
1. Czy obecnie są już naliczane większe wynagrodzenia dla Autorów, którzy swoje porady mają udoskonalone własnymi zdjęciami?
2. Na jakiej podstawie weryfikowane jest/będzie to czy zdjęcie zostało wykonane przez Autora porady czy ściągnięte z sieci? W domu też można czasem zrobić wysokiej jakości zdjęcia, będąc amatorem w dziedzinie fotografii.
Ostatnio zmieniony: 2013-01-13 12:40:16
Zasada dodatkowego wynagrodzenia za zdjęcia autorskie zostanie wdrożona razem z nową odsłoną portalu Zaradni.pl (na pewno nikt tego nie przegapi:)
Jak to będzie weryfikowane? Na podstawie oświadczenia Autora. Z doświadczenia wiem, że plagiat prędzej czy później wypłynie. W sytuacji wykrycia plagiatu Autor zgodnie z regulaminem może stracić wynagrodzenie, więc uważam, że oszukiwanie po prostu się nie opłaci.
Ostatnio zmieniony: 2013-01-16 09:38:33
Opiszę Wam dwie sytuacje.
1. Jeden Autor dodaje 10 przepisów. Napisanie ich zajęło autorowi około 1 godzinę (widzę, kiedy są dodawanie poszczególne przepisy). Przepisy są mało dopracowane, raczej krótkie i nie zawierają żadnej pogłębionej wiedzy, ale są poprawne merytorycznie. Zatem brak podstaw, by je odrzucić?
2. Drugi Autor dodał JEDEN przepis. Ale dodał do niego kilka zrobionych przez siebie zdjęć, które wnoszą dużo wiedzy. Sam przygotował potrawę, więc przepis jest dość dokładny. Słabo opisane przepisy ze zdjęciami własnymi prawie się nie zdarzają.
Jestem prawie pewny, że drugi Autor włożył zapewne około 2 razy więcej pracy w napisanie jednej porady, niż Autor pierwszy w dodanie 10 porad.
I mam teraz takie pytanie. ile ma zarobić JEDNA porada Autora drugiego, a ile JEDNA porada Autora pierwszego? Odpowiedzcie mi na to pytanie.
Do czego zmierzam.
Jestem coraz bardziej za wprowadzeniem zasady, aby w ogóle zabronić dodawania do Zaradni.pl przepisów bez własnych zdjęć.
Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 13:25:46
Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 22:00:43
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 20:15:09