Witam. Od kilku dni czytam ten wątek z zaciekawieniem i mam kilka spostrzeżeń, którymi chciałbym się podzielić: 1. Wzajemne ocenianie własnych porad, Pomysł ciekawy, ale jak dla mnie to rozwiązanie doraźne. Sami zobaczcie ile osób wypowiedziało się w tym wątku. Wspólnymi siłami możemy stworzyć pewien ruch w serwisie, ale nam potrzeba chyba czegoś więcej. 2. Spora liczba autorów pisze porady z myślą o zysku. I nie ma w tym nic nagannego, w końcu poświęcaj na pisanie porad swój czas. Tak samo myśli osoba czytająca poradę. Po co mam to komentować skoro nic za to nie dostanę? Może to duże uproszczenie, ale internauci nastawieni są dziś na realne zarabianie. Wykorzystajmy to i rozwińmy program udziału w zyskach. Więcej komentarzy to więcej odwiedzin serwisu, więcej odwiedzin to większe zyski z reklamy i szybsza wypłata dla autorów. Płacenie za komentarze (wynagrodzenie do ustalenia, może w formie konkursu dla aktywnych?) pozwoli przyciągnąć nowych odwiedzających, wyprzedzić konkurencyjne serwisy i zwiększyć dochody. Dodatkowo zaradni.pl zyskają skuteczną reklamę pantoflową, która jest zdecydowanie tańsza i skuteczniejsza. Według mnie opłaci się to wszystkim.
Bez urazy, ale rozbudowane statystyki mało kogo interesują, W tym momencie komentarze podwyższają status w serwisie, ale nie przynoszą namacalnych korzyści.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 08:33:23
Zgadzam się z Tobą, kubafr. To, co proponujesz to dobry pomysł:)
Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 10:09:09
W sumie kubafr masz rację. Ale to też powiem szczerze może i by zachęcało, ale znowu też by kosztowało. Skąd brać na to wszystko? Przecież nie chcemy żeby Nasz portal został totalnie załadowany reklamami. Według mnie ''zapłata'' w punktach to całkiem dobra alternatywa. Zdobywasz coraz wyższe poziomy i dzięki temu masz więcej czytelników. Sporo ludzi myśli tokiem'' skoro specjalista to jego porady muszą być coś warte'' i wchodzi na Twoją poradę. Zatem myślę, że kwestia'' zapłaty'' za aktywność jest fajnie rozwiązana. A co do statystyk. Mnie osobiście ciekawi dzięki czemu ludzie wchodzą na moje porady: czy to google najbardziej mi pomagają czy coś innego. Dzięki temu wiem czym powinnam się zająć, a co pracuję tak jak powinno. Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 12:21:23
ShaVi rozumiem twoje obawy względem reklam. Pamiętajmy jednak, że wynagrodzenie dla Autorów pochodzi właśnie z reklam. Trzeba znaleźć złoty środek pomiędzy oglądalnością, jakością i reklamami. Na rynku internetowym istnieje sporo ciekawych, nieinwazyjnych rozwiązań reklamowych. Wystarczy poszukać, aby znaleźć idealne rozwiązanie.
OK można być specjalistą w jakimś temacie, ale nic to nie da jeśli nikt nie będzie tych porad czytać. Zawodowo i prywatnie zajmuje się socjologią internetu. Z moich obserwacji wynika, że w wirtualnym świecie przeżyją i rozwiną się te serwisy, które skutecznie zaktywizują swoich odbiorców. Bez tego serwis dochodzi w końcu do martwego punktu (brak nowych odbiorców) i dogorywa w męczarniach. Pisanie komentarzy jest formą aktywizacji, tylko trzeba czasami dać małego kopa na rozruch :) Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale serwis zaradni.pl jest jedynym portalem z poradami ogolnotematycznymi, który oferuje autorom wynagrodzenie. Ten prosty pomysł pozwala przyciągnąć specjalistów i wyróżnia serwis na tle konkurencji. Uważam, że za pisanie komentarzy powinna być jakaś nagroda, bo w końcu to też praca. Może ktoś nie potrafi (lub tylko tak sądzi) napisać porady, ale będzie świetnym recenzentem. Pisanie porad do wirtualnej szuflady mija się z celem.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 20:29:41
Kubafr wiesz przedstawiasz sprawę dosyć racjonalnie...pytanie tylko co na to administracja portalu. 1 grosz jest za jedną odsłonę porady... zastanawiam się ile można by zaproponować za komentarze...bo przecież nie może to być tyle samo...przecież porada jednak jest czymś cenniejszym.Jednorazowa stawka za komentarz? Jestem za, tylko ile ? Czekajmy na stanowisko administracji w tej sprawie. Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniony: 2011-03-13 12:30:11
Pomysł ciekawy, ale obawiam się nawału komentarzy typu "dobre".
Ostatnio zmieniony: 2011-03-13 15:03:25
dominisia w sumie też racja.. to jest coś czego obawiam się i ja...że te komentarze będą pisane tylko dla kasy i stracą na swoim sensie ...a przecież nie o to chodzi
Ostatnio zmieniony: 2011-03-13 15:10:52
ShaVi no mniej więcej miałam to na myśli, w skrócie ujmując w "dobre"
Ostatnio zmieniony: 2011-03-13 15:18:32
Trzeba coś z tym zrobić, mam pytanie czy oceniać porady mogą tylko zarejestrowane osoby?
Ostatnio zmieniony: 2011-03-13 16:57:00
Tak loner, tylko zarejestrowani użytkownicy. Nawet nie tak zarejestrowani co zalogowani :)
1. Wzajemne ocenianie własnych porad, Pomysł ciekawy, ale jak dla mnie to rozwiązanie doraźne. Sami zobaczcie ile osób wypowiedziało się w tym wątku. Wspólnymi siłami możemy stworzyć pewien ruch w serwisie, ale nam potrzeba chyba czegoś więcej.
2. Spora liczba autorów pisze porady z myślą o zysku. I nie ma w tym nic nagannego, w końcu poświęcaj na pisanie porad swój czas. Tak samo myśli osoba czytająca poradę. Po co mam to komentować skoro nic za to nie dostanę? Może to duże uproszczenie, ale internauci nastawieni są dziś na realne zarabianie. Wykorzystajmy to i rozwińmy program udziału w zyskach. Więcej komentarzy to więcej odwiedzin serwisu, więcej odwiedzin to większe zyski z reklamy i szybsza wypłata dla autorów. Płacenie za komentarze (wynagrodzenie do ustalenia, może w formie konkursu dla aktywnych?) pozwoli przyciągnąć nowych odwiedzających, wyprzedzić konkurencyjne serwisy i zwiększyć dochody. Dodatkowo zaradni.pl zyskają skuteczną reklamę pantoflową, która jest zdecydowanie tańsza i skuteczniejsza. Według mnie opłaci się to wszystkim.
Bez urazy, ale rozbudowane statystyki mało kogo interesują, W tym momencie komentarze podwyższają status w serwisie, ale nie przynoszą namacalnych korzyści.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 08:33:23
Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 10:09:09
Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 12:21:23
OK można być specjalistą w jakimś temacie, ale nic to nie da jeśli nikt nie będzie tych porad czytać. Zawodowo i prywatnie zajmuje się socjologią internetu. Z moich obserwacji wynika, że w wirtualnym świecie przeżyją i rozwiną się te serwisy, które skutecznie zaktywizują swoich odbiorców. Bez tego serwis dochodzi w końcu do martwego punktu (brak nowych odbiorców) i dogorywa w męczarniach. Pisanie komentarzy jest formą aktywizacji, tylko trzeba czasami dać małego kopa na rozruch :) Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale serwis zaradni.pl jest jedynym portalem z poradami ogolnotematycznymi, który oferuje autorom wynagrodzenie. Ten prosty pomysł pozwala przyciągnąć specjalistów i wyróżnia serwis na tle konkurencji. Uważam, że za pisanie komentarzy powinna być jakaś nagroda, bo w końcu to też praca. Może ktoś nie potrafi (lub tylko tak sądzi) napisać porady, ale będzie świetnym recenzentem. Pisanie porad do wirtualnej szuflady mija się z celem.
Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 20:29:41
Ostatnio zmieniony: 2011-03-13 12:30:11
Ostatnio zmieniony: 2011-03-13 15:03:25
Ostatnio zmieniony: 2011-03-13 15:10:52
Ostatnio zmieniony: 2011-03-13 15:18:32
Ostatnio zmieniony: 2011-03-13 16:57:00
Ostatnio zmieniony: 2011-03-13 17:11:06