Dyskusja na temat

Linux - najlepszy system operacyjny

dowcip leci od kilkunastu lat... i wcale się nie starzeje :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-10 22:33:50

Niestety nadal jest nas mniej niż 1% ;)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-10 22:40:42

A ja jestem chętna by do Was dołączyć. Powiedźcie tylko proszę jaka wersja jest najlepsza dla zaczynającego przygodę z linuxem ?

Ostatnio zmieniony: 2011-03-10 22:54:18

> @ShaVi:
> A ja jestem chętna by do Was dołączyć. Powiedźcie tylko proszę jaka wersja jest najlepsza dla zaczynającego przygodę z linuxem ?
>
Myślę, że przygodę z linuxem można rozpocząć od dystrybucji Mint lub Ubuntu.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 10:29:27

Rozwiązałam sobie prosty test na stronie jakilinux.org. Na pierwszym miejscu pojawił się Mandriva Linux. Czy Ktoś może mi coś napisać na temat tej dystrybucji linux'a ? Może któreś z Was z niej teraz korzysta ?

Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 14:32:05

Mimo wszystko polecam Ubuntu. Sam zaczynałem od Mandrivy, ale wtedy jeszcze nie było Ubuntu. Zresztą wydaje mi się, że ten system swoje lata świetności ma już za sobą.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 19:30:33

Zatem spróbuję ubuntu :)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 20:33:19

Poza tymi wszystkimi plusami, Ubuntu posiada również coś, czego nie ma żadna inna dystrybucja w Polsce- olbrzymią społeczność. W razie jakichkolwiek problemów istnieje duża szansa, że znajdziesz kilka osób, które Ci pomogą :)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-14 11:53:27

Zacol dobrze wiedzieć :-) To przesądzone. Klamka zapadła. Będzie Ubuntu ;-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 14:33:46

Jak dla osoby stawiającej pierwsze kroki zaproponowałabym jednak Mandriva Linux - również posiada sporą Społeczność na polskich stronach.
Zresztą, dla "Nowych" chyba istotniejszą "sprawą" byłby wybór odpowiadającego wymaganiom środowiska a nie samej dystrybucji.
Po za tym czy nie lepiej przyjrzeć się poszczególnym distrom, wybrać-upatrzyć sobie jedno i nie bacząc na poziom trudności poznawać od razu te docelowe?
Przesiadając się z 'Okienek' na Linux'a tak-czy-siak trzeba się Nieco:
"przestawić - nauczyć - przyzwyczaić - poćwiczyć"....
Więc może od razu warto zainteresować się przykładowo Gentoo, Debianem....?
W razie "W" system zawsze można przecież przeinstalować :)
Kiedyś przy poznawaniu "Okienek" sama 'przeżyłam' chyba ze 100 różnych 'reinstalek'.
Ależ była "zabawa"...:)
------------------------------------------------------------------------------------------------------
@zacol> Poczekajmy jak cała Rosja przejdzie na Linux'a - 'procencik' na pewno wzrośnie :)
Niemcy teraz też coś-tam ponoć 'kombinują' w tym kierunku....

Ostatnio zmieniony: 2012-03-18 03:19:30

Komentuj

1. Zaloguj się:
  1. 28.02.2011
Dodaj opiniꙠo stronie
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może dział‚ać‡ lepiej. Dowiedz się™ więcejRozumiem