Prozdrowotny wpływ truskawek
Wśród sezonowych owoców, które uwielbia większość z nas, są między innymi truskawki. Oczywiście spożywamy je głównie ze względu na ich walory smakowe. Są również atrakcyjnym dodatkiem do koktajli, ciast lub też sałatek. Poza doskonałym smakiem, truskawki posiadają również szereg prozdrowotnych właściwości, o których warto dowiedzieć się więcej. Jedzenie truskawek bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie, dlatego warto wpleść je do swojej diety, zwłaszcza w sezonie na truskawki, choć w chłodne miesiące możemy z powodzeniem sięgnąć po truskawki w mrożonej postaci.
Jakie substancje odżywcze i witaminy znajdują się w truskawkach?

Truskawki to małe owoce o bardzo dużej wartości odżywczej. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że truskawki posiadają w sobie bardzo dużo witaminy C, a w przeliczeniu na gramaturę owoce jest jej nawet więcej niż w cytrusach. Spożywając 100 gramów truskawek do swojego organizmy dostarczymy aż 60 mg witaminy C, czyli kwasy askorbinowego. Oczywiście to nie jedyna witamina, którą znajdziemy w tych czerwonych owocach. Truskawki posiadają również witaminy B2, B3, B6 oraz witaminy A i E.
Poza witaminami, w ich składzie znajdziemy również wiele minerałów. Pierwsze z brzegu to krzem i fosfor, które odpowiadają za wzmocnienie kości, oraz pozytywnie oddziałują na naszą skórę, paznokcie oraz włosy. Magnez zawarty w truskawkach pomoże nam zadbać o nasz układ nerwowy, a mangan zredukuje uczucie zmęczenia i poprawi naszą pamięć. Ponadto w truskawkach znajdziemy również wapń, cynk, żelazo oraz potas. Ze składników, które również warto tu wymienić, razem z truskawkami spożywamy także enzym bromelinę, która wspomaga spalanie tłuszczu oraz antocyjany, które działają przeciwzapalnie. To właśnie tym ostatnim truskawki zawdzięczają swoją czerwoną barwę.
Jak na nasz organizm wpływa jedzenie truskawek?
Tak jak już wspomnieliśmy, jedzenie truskawek ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. W ich składzie znajduje się między innymi kwas elagowy, który posiada właściwości antynowotworowe. Truskawki, mimo, że słodkie, wpływają również na regulację cukru we krwi, w tym zahamowanie jego wzrostu. Dodatkowo znacznie obniżają w naszym organizmie ilość cholesterolu LDL, co automatycznie zmniejsza ryzyko zawału. To jeszcze nie wszystko, ponieważ truskawki przyspieszają również przemianę materii, dlatego są bardzo pomocne w procesie redukcji masy ciała.
Korzystne działanie truskawek opiera się nie tylko na jedzeniu ich w naturalnej postaci. Liście truskawek pomagają w odkażaniu ran, a olej uzyskany z pestek owoców korzystnie wpływa na kondycję naszej skóry. Dodatkowo truskawki to również naturalny wybielacz zębów, ponieważ zawierają w swoim składzie kwas jabłkowy. To tylko niektóre powody, dla których warto regularnie sięgać po truskawki, które poza smakiem, mają również szereg właściwości leczniczych.
Dodaj komentarz