Jaką uzdrowicielską moc ma kapusta?
Warzywa są zdrowe - wie to każdy. Dlatego jemy je w postaci sałatek, surówek, przetworzone i surowe, i w ten sposób dostarczamy naszym organizmom dobroczynne składniki. Ale w medycynie ludowej wykorzystuje się również ich właściwości lecznicze. Na przykład taka niepozorna kapusta, która może zdziałać cuda.
- • kapusta biała, kapusta czerwona (modra), kiszona kapusta
Sok z białej kapusty

Ze świeżej białej kapusty wyciskamy sok w sokowirówce. Pijemy 4 razy dziennie, zaczynając od 1 łyżki i zwiększając dawkę o 1 łyżkę za każdym razem. W czasie kuracji powinniśmy wypić 3 litry. Pomaga przy leczeniu infekcji gardła - pomaga pozbyć się ropni z gardła pojawiających się, np. przy anginie.
Sok z czerwonej (modrej) kapusty
Z świeżej czerwonej kapusty wyciskamy w sokowirówce dwie szklanki soku i zagotowujemy go. Następnie do jeszcze ciepłego dodajemy szklankę płynnego miodu i dokładnie mieszamy. Miksturę stosujemy w dawce 5-6 łyżek dziennie: na kaszel, przy zapaleniu płuc i w celu wzmocnienia systemu odpornościowego organizmu.
Maseczka kapuściana
4 liście świeżej białej kapusty drobno szatkujemy, dodajemy dwie łyżki twarożku i kilka kropel oliwy. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą papkę. Nakładamy na twarz i dekolt na 20 min. Odżywia skórę i łagodzi wykwity skórne.
Maseczka z kiszonej kapusty
Kiszoną kapustę bardzo drobno szatkujemy. Miejsca na twarzy bez rozszerzonych porów smarujemy grubą warstwą kremu nawilżającego, a na pozostałą część skóry nakładamy wilgotną od soku kapustę. Maseczkę zdejmujemy po 20 min., a skórę przemywamy po godzinie. Maseczka oczyszcza i zmniejsza pory oraz ogranicza przetłuszczanie i świecenie się skóry.
Okłady z liści kapusty
Świeże liście kapusty rozgniatamy wałkiem do ciasta (tak, żeby pojawił się sok), i robimy okłady na trudno gojące się rany, owrzodzenia, pokrzywki, liszaje, odmrożenia i stłuczenia. Takie okłady przynoszą ulgę poparzonej i spalonej słońcem skórze, a przykładane do czoła w czasie gorączkowania zbijają temperaturę. Okłady z liści kapusty stosowane są także w przypadku bolesnych stawów kolanowych i łokciowych oraz bolesnych piesi matek karmiących.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Na czterech/pięciu liściach - po środku - umieść pionowo obrany trzon kapusty (głąb). Na tak przygotowaną "formę" wyłóż ciasto oraz posyp je odrobiną ziaren kminku. Na wierzchu ułóż (np. w kratkę) kilka cieniutkich paseczków pociętych z liścia kapusty i do piekarnika.
Oczywiście wszystko to na najlepiej okrągłej blasze do pieczenia - pyyyychaa (:
Dodaj komentarz