Jak zrobić syrop z czosnku?
O niezwykłych walorach czosnku, wie chyba każdy. Ten zadziwiający kuzyn cebuli, to prawdziwa apteka, ukryta w niewielkich ząbkach. Regularnie spożywany, działa wzmacniająco, przeciwzapalnie, a co najważniejsze, biorąc pod uwagę nadchodzącą jesień, fantastycznie poprawia odporność. Natomiast, jeśli już dopadnie nas przeziębienie, pomoże nam szybciutko stanąć na nogi. Prosty przepis, na wzmacniający syrop z czosnku:
- • 12 ząbków czosnku
- • 3-4 łyżki miodu
- • 2 cytryny
- • buteleczka - najlepiej ciemna

12 ząbków czosnku, obieramy i rozgniatamy nożem, lub w prasce do czosnku

3-4 łyżki miodu, zalewamy 1/2 l gorącej, przegotowanej wody (ale nie wrzątkiem) i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia miodu.

Wkładamy papkę do ciemnego, szklanego naczynia i zalewamy sokiem z dwóch cytryn i przygotowanym roztworem miodu

Przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 24 h.

Po odstaniu, odcedzamy syrop i przelewamy do ciemnej butelki. Przechowujemy w lodówce.
Syrop z czosnku, należy pić 2 razy dziennie po łyżce stołowej. Efekty zobaczycie „gołym okiem”
Uwagi i spostrzeżenia
- •Czosnek - to najleprzy sposób na jesienne przeziębienia !
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-29 17:28:55
Ostatnio zmieniony: 2012-11-15 09:48:54
Nie znałam tego przepisu, chociaż czosnek u mnie na porządku dziennym. Człowiek całe życie się uczy:-)
Ostatnio zmieniony: 2012-10-25 15:11:08
Ostatnio zmieniony: 2011-01-05 22:03:43
Dodaj komentarz