Jak zrobić syrop z cebuli?
Cebula jest źródłem witamin ( B1, B2, E, A, C). Zawiera również m. in. żelazo, magnez, wapń i jod. Jednak nieprzyjemny smak skutecznie zniechęca do jej spożywania. Oto sposób jak przygotować syrop z cebuli, nie tracąc przy tym jej cennych składników.
- • cebula, cukier. nóż
1
Cebulę kroimy na pół i lekko ścinamy w miejscu gdzie był korzeń oraz tam gdzie wyrastała łodyga. Miejsca te posłużą nam do tego, aby połówki nie przewracały się.
2
Drążymy obie połówki i do każdej wsypujemy łyżeczkę cukru.
3
Odstawiamy cebulę do następnego dnia.
4
Nazajutrz w wydrążonych połówkach mamy pyszny i przede wszystkim bardzo zdrowy syrop.
5
Uwagi i spostrzeżenia
- •Podczas czekania na syrop radzę położyć połówki cebuli na jakiś talerzyk, gdyż może on przesiąknąć i powstaną brzydkie plamy.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
super
Ostatnio zmieniony: 2013-01-22 19:55:10
Ciekawy sposób. Moja mama zawsze po prostu kroiła cebulę i wrzucała do słoika.
Ostatnio zmieniony: 2013-01-15 18:30:52
I bardzo zdrowy:)
Ostatnio zmieniony: 2013-01-14 17:04:40
To dobry i sprawdzony syrop.
Ostatnio zmieniony: 2013-01-14 14:42:13
Dodaj komentarz