Jak zrobić syrop z cebuli?

Cebula jest źródłem witamin ( B1, B2, E, A, C). Zawiera również m. in. żelazo, magnez, wapń i jod. Jednak nieprzyjemny smak skutecznie zniechęca do jej spożywania. Oto sposób jak przygotować syrop z cebuli, nie tracąc przy tym jej cennych składników.

  • cebula, cukier. nóż
1

Cebulę kroimy na pół i lekko ścinamy w miejscu gdzie był korzeń oraz tam gdzie wyrastała łodyga. Miejsca te posłużą nam do tego, aby połówki nie przewracały się.


2

Drążymy obie połówki i do każdej wsypujemy łyżeczkę cukru.


3

Odstawiamy cebulę do następnego dnia.


4

Nazajutrz w wydrążonych połówkach mamy pyszny i przede wszystkim bardzo zdrowy syrop.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Podczas czekania na syrop radzę położyć połówki cebuli na jakiś talerzyk, gdyż może on przesiąknąć i powstaną brzydkie plamy.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 09.01.2013

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-01-22 19:55:10

Ciekawy sposób. Moja mama zawsze po prostu kroiła cebulę i wrzucała do słoika.

Ostatnio zmieniony: 2013-01-15 18:30:52

I bardzo zdrowy:)

Ostatnio zmieniony: 2013-01-14 17:04:40

To dobry i sprawdzony syrop.

Ostatnio zmieniony: 2013-01-14 14:42:13

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj