Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka?
Zachorowalność na choroby nowotworowe ciągle wzrasta. W Polsce po zgonach z powodu chorób układu krążenia, to właśnie nowotwory są najczęstszą przyczyną śmierci. To, czy zachorujemy zależy od predyspozycji genetycznych, wieku i wielu czynników środowiskowych. Między innymi od stylu życia, czyli naszej aktywności fizyczne i sposobu odżywiania. W przypadku raka jelita grubego, żołądka i sutka zmiany w diecie mogłyby uchronić nawet płowe pacjentów przed zachorowaniem! Jest więc o co walczyć. Co zmienić w swoim życiu, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka?
Po pierwsze ruch. Im bardziej rozwinięta cywilizacja, tym mniej ruszają się jej członkowie. Brak regularnej aktywności fizycznej przyczynia się do rozwoju choroby. W prewencji chorób nowotworowych najważniejsze są ćwiczenia aerobowe, czyli takie, które wykonujemy stosunkowo długo, ale nie są zbyt obciążające. Warto więc znaleźć czas na dłuższy spacer, aerobic, pływanie, czy nie za szybki bieg. Pomimo, że mechanizmy, które wpływają na zmniejszenia ryzyka zachorowania nie zostały dokładnie poznane, badania epidemiologiczne jasno wykazują zależność pomiędzy występowaniem niektórych nowotworów a aktywnością fizyczną. Sport powinien być uprawiany parę razy w tygodniu, najlepiej codziennie, przez co najmniej 30-40 minut.
Odpowiednia masa ciała. Nadwaga i otyłość są istotnymi czynnikami wpływającymi na rozwój chorób nowotworowych. Dowiedziono, że w USA prawdopodobnie 14% zgonów z powodu nowotworów złośliwych u mężczyzn i 20% u kobiet ma swoją przyczynę w nadmiernej masie ciała. Aby sprawdzić, czy masa ciała jest prawidłowa, należy wyliczyć wskaźnik masy ciała – BMI. W tym celu masę ciała wyrażoną w kilogramach należy podzielić przez wzrost wyrażony w metrach podniesiony do kwadratu. Wartości powyżej 25 wskazują na nadwagę, a powyżej 30 na otyłość. Jeżeli takie wartości dotyczą także Ciebie, pomyśl o diecie!
Jedz zdrowo! Obecnie przyjmuje się, że czynniki dietetyczne aż w 35% odpowiadają za zgony z powodu nowotworów złośliwych. Odpowiednie żywienie ma wpływ głównie na nowotwory przewodu pokarmowego, ale nie tylko. Dowiedziono, że przypadku raka piersi, ograniczenie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, zmniejsza ryzyko powstawania przerzutów i ponownego zachorowania. Według Word Cancer Research Fund, spożywanie mięsa czerwonego (wołowina, wieprzowina) czy mięsa przetworzonego( czyli pieczonego, smażonego, wędzonego lub solonego)powoduje wzrost ryzyka zachorowania. Nadmiar tłuszczów pochodzenia zwierzęcego stymuluje wytwarzanie prostaglandyn , które pobudzają rozwój klonu komórek nowotworowych, między innymi dlatego należy ograniczać ich ilość w diecie. Powinno się unikać smażenia mięsa, szczególnie w wysokich temperaturach i przedłużonego grillowania. Najkorzystniejszą metodą obróbki termicznej jest gotowanie, przede wszystkim gotowanie na parze.
Spożywaj codziennie co najmniej pół kilograma warzyw i owoców! Przede wszystkim stanowią one najważniejsze źródło witamin C, E i beta karotenu. Wszystkie trzy są witaminami antyoksydacyjnymi, co oznacza, że zwalczają wolne rodniki. Witamina C pełni bardzo istotną rolę w zapobieganiu raka żołądka, nie tylko przez swoje właściwości przeciwutleniające, ale także poprzez zmniejszenie stężenia rakotwórczych N-nitrozwiązków.
Zadbaj o prawidłową ilość błonnika w diecie! Błonnik uznany jest za prawdopodobny czynnik przyczyniający się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwór. Przede wszystkim dotyczy to gruczolaka i raka jelita grubego. Gdzie znaleźć błonnik? Przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach, owocach, otrębach czy nasionach roślin strączkowych.
Ogranicz spożycie alkoholu! Alkohol może przyczyniać się do rozwoju raka jamy ustnej, gardła, wątroby, trzustki, jelita grubego i piersi. Kobiety nie powinny spożywać dziennie więcej niż 10-15g czystego alkoholu na dobę, mężczyźni do 20-30g.
Unikaj produktów spożywczych, na których znajduje się pleśń. Jeżeli zauważysz ją na chlebie, nasionach roślin strączkowych, owocach albo warzywach, od razu je wyrzuć! Pleśń jest źródłem aflatoksyn, uważanych za czynnik rakotwórczy, przyczyniający się do rozwoju raka wątroby.
Rzuć palenie! Pamiętaj, że palenie powoduje raka płuca, przełyku, gardła i krtani, pęcherza moczowego i trzustki. Rzucenie palenia powinien być pierwszym krokiem, aby poprawić swój stan zdrowia, samopoczucie i uchronić się przed chorobą nowotworową.
Unikaj nadmiaru Słońca! A jeżeli już się opalasz, to używaj kremów z filtrem. Szczególnie powinny o tym pamiętać osoby o jasnej karnacji.
Karm piersią! Oczywiście, jeżeli jesteś kobietą i masz mamą niemowlaka :) Udowodniono, że palenie piersią nie tylko jest najzdrowszym pokarmem dla niemowlęcia, ale także zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-24 18:23:26
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 16:47:14
Ostatnio zmieniony: 2011-02-23 22:54:34
Ostatnio zmieniony: 2011-01-31 23:15:55
Ostatnio zmieniony: 2010-11-08 00:43:12
Ostatnio zmieniony: 2010-10-16 10:56:06
Ostatnio zmieniony: 2010-09-02 13:59:31
Ostatnio zmieniony: 2010-08-21 20:15:40
Ostatnio zmieniony: 2010-07-30 16:13:41
Dodaj komentarz