Jak szybko rozpoznać i zapobiegać występowaniu alergii pokarmowej?

Alergię pokarmową możemy zdefiniować jako występowanie nasilonych objawów występujących po spożyciu pokarmów, które w tej samej ilości są dobrze tolerowane przez zdrową osobę. Rozbudzony układ odpornościowy reaguje znacznie intensywniej niż powinien, powodując zaburzenie funkcjonowania całego organizmu. Rolą układu odpornościowego jest produkcja przeciwciał i komórek zwalczających obce i nieznane substancje. U alergików ilość syntezowanych przeciwciał jest nieadekwatna do ilości alergenu, z którymi mieli kontakt, stąd takie nasilenie objawów.

  • -Najczęstsze uczulające pokarmy to białko mleka krowiego oraz kurzego, orzeszki ziemne, ryby, skorupiaki i owoce morza, orzechy laskowe oraz konserwanty dodawane do produktów spożywczych.
1

Jakie są objawy alergii pokarmowej?

Jakie są objawy alergii pokarmowej?

Obraz kliniczny alergii pokarmowej obejmuje symptomy ze wszystkich układów w organizmie człowieka. Najczęściej mamy do czynienia z kurczowym, często bardzo silnym bólem brzucha, nudnościami, wymiotami i wczesnym uczuciem sytości po zjedzeniu nawet niewielkiej ilości pokarmu. Mogą pojawić się tzw. objawy dyspeptyczne tzn. poczucie pełności żołądka, utrata apetytu, zgaga, uporczywe odbijania, wzdęcia oraz objawy choroby refluksowej opornej na leczenie środkami zobojętniającymi soki żołądkowe. Bardzo często występują zaburzenia wypróżniania w postaci biegunki lub zaparć oraz krwawienia z przewodu pokarmowego, a także upośledzone wchłanianie substancji odżywczych w jelicie, prowadzące do niedożywienia, utraty masy ciała, niedokrwistości i obrzęków, a nawet wodobrzusza. Ponadto występują objawy skórne w postaci wysypki lub obrzęku naczynioruchowego, czyli nasilonej opuchlizny wokół oczu i ust oraz atopowego zapalenia skóry. Zmiany skórne są swędzące i żywo zaczerwienione. Wiele osób skarży się na alergiczne zapalenie spojówek oraz nasilone objawy ze strony układu oddechowego w postaci napadowego kaszlu, alergicznego nieżytu nosa o przewlekłym charakterze lub nasilenia astmy. Nasilenie objawów może być bardzo różne, od niewielkiego po bardzo intensywne i szybko narastające.


2

Rodzaje objawów alergii pokarmowej

Pod względem czasu wystąpienia objawów, możemy mieć do czynienia z alergią natychmiastową, która oznacza wystąpienie uczulenia w kilka minut, a nawet sekund po kontakcie z alergenem, co najczęściej wiąże się z bardzo intensywną reakcją uczuleniową w postaci wstrząsu anafilaktycznego. Jest najgroźniejszą postacią alergii!
Jednak na szczęście najczęściej objawy występują po dłuższym czasie i są wynikiem alergii odroczonej, w której po kontakcie z alergenem organizm aktywuje układ odpornościowy do produkcji przeciwciał i komórek uwalniających substancje prozapalne. Wymaga to czasu, stąd objawy mogą wystąpić od kilku dni do około tygodnia po spożyciu uczulającego pokarmu. Trudniej jest w tej sytuacji niestety ustalić co dokładnie wywołało objawy.
W przypadku alergii pokarmowej możemy mieć do czynienia z reakcją krzyżową. Co to oznacza?
Budowa chemiczna niektórych alergenów jest tak podobna, że nasz organizm nie rozróżnia ich w 100%. Doprowadza to do wystąpienia uczulenia po zjedzeniu np. jabłka u osoby, u której stwierdzono alergię na pyłki sosny, mimo że jej organizm nie produkuje przeciwciał przeciw alergenom zawartym w jabłku.


3

Pierwszy krok w walce z alergią...

Pierwszy krok w walce z alergią...

Najważniejsze w walce z alergią jest postawienie trafnej diagnozy oraz regularne przyjmowanie leków, pod nadzorem specjalisty, ale czy to wystarczy? Niestety wiele farmaceutyków mimo zmniejszenia symptomów alergii powoduje uciążliwe skutki uboczne np. ospałość i zaburzenia koncentracji, które zniechęcają do kontynuowania leczenia.
Dlatego, domowe sposoby łagodzenia objawów są niezastąpione w uzupełnianiu leczenia i co najważniejsze w profilaktyce uczuleń. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to co jemy...


4

Unikaj kontaktu z alergenami!

Unikaj kontaktu z alergenami!

Dieta eliminacyjna tzn unikanie szkodliwego pokarmu jest podstawowym sposobem leczenia. Zatem wyklucz ze swojego menu produkty wysoko przetworzone, zastępując je naturalnymi i prostymi składnikami. Wzbogać codzienną dietę w ryby czy olej lniany, które są źródłem kwasów Omega - 3, czyli naturalnych substancji przeciwzapalnych. Udowodniono, że skutecznie hamują one wydzielanie histaminy, odpowiedzialnej za występowanie objawów oraz regulują pracę układu odpornościowego.
Cytrusy zastąp sezonowymi owocami: śliwkami, gruszkami, jabłkami, czereśniami, które mają mniejszą zdolność do uczulania niż owoce importowane z odległych krajów.
Uzupełni dietę w pokarmy z wysoką zawartością błonnika np. płatki owsiane, musli,siemię lniane, warzywa strączkowe jak fasolka czy groch. Zapewnią one prawidłową perystaltykę i rozwój dobroczynnych bakterii w jelicie, które pomogą zmniejszyć objawy z przewodu pokarmowego.
Nie zapominajmy o kefirach i jogurtach naturalnych, pamiętając jednocześnie, że są one przeciwwskazane u osób z alergią na białka mleka krowiego.
Uważajmy na orzechy! To bardzo cenne źródło kwasów nienasyconych i witamin, jest jednocześnie jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych. Jeśli jesteś uczulona na orzechy pamiętaj, aby na produktach żywnościowych szukać informacji o ich ewentualnym występowaniu. Nawet śladowa ilość może wywołać poważne objawy uczulenia.


5

Co zrobić, gdy objawy już wystąpią?

Co zrobić, gdy objawy już wystąpią?

Oprócz przyjmowanych regularnie leków przepisanych przez lekarza alergologia, w razie wystąpienia objawów alergii można zmniejszyć natężenie symptomów stosując środki dostępne bez recepty np.preparaty hamujące wyrzut histaminy tzw.leki antyhistaminowe.
Zawsze miej w domowej apteczce wapń. Przy nasilonych objawach można zastosować podwójną dawkę, najlepiej w rozpuszczalnej, musującej postaci, która zadziała szybciej, a następnie przez kilka dni przyjmować sole wapnia zgodnie z zaleceniem na ulotce. Na swędzącą skórę, można nałożyć maść z cynkiem, który zmniejsza świąd skóry i łagodzi podrażnienia. Gdy najbardziej doskwierającym objawem jest wodnisty katar, łzawienie lub zaczerwienia na skórze zastosuj preparaty donosowe lub doustne z pseudoefedryną. Zwęża ona naczynia krwionośne, które uległy bardzo silnemu poszerzeniu w wyniku działania alergenu. Zmniejsza tym samym przekrwienie błon śluzowych i skóry łagodząc zaczerwienienia i uczucie zatkanego nosa.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 27.09.2013

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj