Jak stosować pyłek kwiatowy?
Spożywanie pyłku kwiatowego to naturalny sposób na uzupełnienie w organizmie najważniejszych witamin i mikroelementów.
Pyłek kwiatowy znoszony przez pszczoły do uli to bogate źródło aminokwasów, mikroelementów i witamin. Ma on postać różnokolorowych granulek, które w mowie potocznej określane są, jako obnóża. Pyłek wykazuje liczne, cenne właściwości lecznicze i wzmacniające.
Pyłek kwiatowy zawiera wiele cennych składników takich jak: mangan, chrom, tytan, miedź, pallad, antymon, wolfram, wanad, cynk, kobalt, iryd i molibden. Są w nim także witaminy: A, wszystkie z grupy B, C, D, E, K, PP. Pyłek wykazuje także działanie hamujące rozwój bakterii, które zawdzięcza zawartości fitocydów i olejków eterycznych.
Kiedy warto stosować pyłek kwiatowy?
-dla wzmocnienia organizmu i poprawy odporności
-przy schorzeniach wątroby i układu pokarmowego
-w przypadku anemii u dzieci
-wyczerpanie organizmu
-wysoki poziom stresu
-zapobiegawczo przeciw miażdżycy
-dla poprawy apetytu
-aby poprawić przemianę materii
-podczas leczenia depresji i nerwic
-wspomaga leczenie cukrzycy obniżając poziom cukru we krwi
-dla poprawy kondycji włosów i paznokci
-powrót do zdrowia po ciężkiej chorobie.
Jak stosować?
Dzienna dawka dla dorosłych to 10 do 20 gramów pyłku. Dzieciom należy podawać połowę tej dawki. Po 4 tygodniach spożywania pyłku należy robić 2 tygodnie przerwy.
Sposób przygotowania:
Odmierzoną porcję pyłku należy zalać ½ szklanki letniej, przegotowanej wody. Po kilku godzinach należy zamieszać i wypić (najlepiej 1 godzinę przed posiłkiem). Przechowywać można go w lodówce przez okres do 1 roku. Pyłek można także spożywać w połączeniu z miodem.
Gdzie kupić?
Pyłek kwiatowy można nabywać w aptekach, sklepach zielarskich, sklepach internetowych oraz od sprzedawców na bazarach. 100 g pyłku można kupić już za 6 zł.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 07:58:18
Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 14:50:02
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 22:34:32
Dodaj komentarz