Jak stosować odpowiednia dietę na obniżenie cholesterolu?
W leczeniu wysokiego cholesterolu bardzo ważne jest stosowanie odpowiedniej diety. Dieta niskocholesterolowa to przede wszystkim zdrowa dieta.
Sporo cholesterolu zawierają żółtka - należy je ograniczyć do ok 2 tygodniowo. Jeśli smażymy jajecznicę - róbmy to bez tłuszczu. Dla przykładu 100g wątroby wieprzowej zawiera 354 mg cholesterolu. Mało? Może tak się wydawać, ale tylko do czasu kiedy sprawdzimy ile dziennie powinniśmy spożyć cholesterolu – 300 mg. To była jedna porcja wątróbki, a gdzie inne posiłki? Produktami o dużej zawartości cholesterolu są słonina i smalec oraz sery pełnotłuste. O smażeniu na smalcu i skwarach powinniśmy zapomnieć, a sery jeść z umiarem
Unikaj pasztetu, baleronów, wątróbki czyli podrobów - zawierają duże ilości cholesterolu.
Produkty, w których jest duża zawartość cholesterolu są słonina i smalec oraz sery pełnotłuste. Zrezygnujmy ze smażenia na smalcu i skwarach , a sery musimy jeść z umiarem
Dodaj komentarz