Jak prawidłowo stosować dietę kapuścianą?
Dieta kapuściana, jak sama nazwa wskazuje składa się głównie z kapusty. Za jej pomocą w ciągu tygodnia możemy schudnąć do 6 kg, ale warunkiem tego, aby taką wagę osiągnąć, trzeba być systematycznym w jej stosowaniu. Dieta kapuściana znana jest pod innymi nazwami, jak „dieta szwedzka”, „kalifornijska” oraz „kanadyjska”. Do nas dodarła i stała się popularna za sprawą naszego już byłego Prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego, który zastosował ją z powodzeniem.
W tej diecie wszystko opiera się na kapuście, którą odpowiednio należy przygotować, a potem jeść. Dieta kapuściana jest zupą, którą spożywamy, gdy tylko poczujemy chęć jedzenia. Nie musimy w niej przestrzegać stałych godzin posiłku, jak to bywa przy innych, bardzo rygorystycznych dietach. Tu jemy wtedy, gdy mamy na to ochotę.
Zupę jemy do przysłowiowego znudzenia, ale taka jest jej rola. Przepis, który pozwoli na przyrządzenie prawidłowe zupy. Kupujemy dużą główkę kapusty białej lub włoskiej. Do zupy obieramy dorodne, dwie cebule, do tego dodajemy zieloną paprykę oraz sześć, dużych pomidorów, wszystko kroimy w paski, kostki, a cebulę delikatnie obsmażamy na oleju, dosłownie tylko tyle, by cebula ładnie się zeszkliła. Najważniejsze, w tej diecie kapuścianej nie dodajemy soli do zupy, ale mile widziane są takie przyprawy, jak (curry, bazylia, pieprz, koperek, oraz niezawodny czosnek). Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, ponieważ skórka może być ciężkostrawna i przykleić się do żołądka. Do całości zupy dodajemy jeszcze selera. Można skorzystać też z gotowych pomidorów z puszki.
Kiedy zaczynamy dietę kapuścianą, musimy na tydzień zapomnieć o jakichkolwiek alkoholach, nawet kawa przestaje nam smakować, bo zanika ochota na nią. Kiedy już zdecydujemy się na takie katorgi, musimy pamiętać o pewnych zasadach. Trzy pierwsze dni należą tylko do zupy. Jemy ją na śniadanie, kolację, obiad, a także podwieczorek. W późniejszym etapie dołączają mięso oraz owoce.
Wadą diety kapuścianej jest to, że po trzech dniach jej spożywania, mamy jej po prostu dość i marzymy już o zupełnie o czymś innym do zjedzenia. To czas przełomowy, gdyż dalej powinno być już tylko lepiej. Te, trzy dni służą do uregulowania się pracy jelit. Kapusta ma dużo witaminy C i zalecana jest na wzmocnienie odporności organizmu na przeziębienia oraz obniża zły cholesterol we krwi.
Właściwość zupy jest taka, że jemy i to dużo, a przez to chudniemy. Drugim mankamentem w diecie kapuścianej jest duże prawdopodobieństwo wystąpienia efektu jo-jo, czyli powrót do pierwotnej wagi lub jej zwiększenie, dlatego bardzo istotną rzeczą jest wyzbycie się swoich nawyków i przyzwyczajeń do niewłaściwej diety żywieniowej.
W kapuście znajduje się dużo błonnika oraz potas, który dba o odpowiednią ilość wody w organizmie, a także chroni serce przed chorobami. Dieta kapuściana musi być stosowana zgodnie z narzuconym harmonogramem oraz nie powinna być robiona zbyt często, gdy może doprowadzić do wypłukania się w naszym organizmie ważnych składników, które decydują o prawidłowym jego funkcjonowaniu.

Muszę przyznać, że jest to chyba najbardziej prosta dieta odchudzająca, ale też bardzo wymagająca zaangażowania i systematyczności. To propozycja dla tych, którzy nie mogą wbić się w ulubione dżinsy, pozbycie się parę kilogramów pozwala w krótkim czasie osiągnąć zamierzony cel. Stosowałam ją, ale do bardzo smacznych ona nie należy, no cóż, coś za coś, jak powiadają.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-06 08:38:31
Ostatnio zmieniony: 2013-02-05 17:17:08
Ostatnio zmieniony: 2013-02-05 12:03:16
Ostatnio zmieniony: 2013-02-05 08:56:37
Ostatnio zmieniony: 2013-02-04 22:51:32
Ostatnio zmieniony: 2013-02-04 22:27:12
Ostatnio zmieniony: 2012-11-29 18:59:05
Ostatnio zmieniony: 2012-11-28 21:37:30
Dodaj komentarz