Jak odżywiać się w anemii?
Niedokrwistość, nazywana inaczej anemią, to choroba objawiająca się niskim poziomem hemoglobiny i małą ilością erytrocytów, czyli krwinek czerwonych. Odpowiedzialnych w organizmie za transport tlenu. Najczęstszą postacią choroby są anemie niedoborowe, w których dochodzi do upośledzonego wytwarzania erytrocytów na skutek niewystarczającej podaży ważnych składników pokarmowych. Co zatem jeść, aby uchronić się przed anemia?
Przede wszystkim zacznij uważać, na to co jesz. Wybieraj produkty pełnowartościowe, czyli takie, które oprócz kalorii zawierają również białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały. Oznacza to między innymi rezygnację z wyrobów cukierniczych i słodyczy!
Codziennie musisz dostarczyć organizmowi odpowiednią podaż żelaza. Zapotrzebowanie na żelazo dla zdrowej kobiety wynosi 18mg na dobę. Pamiętaj jednak, że jeżeli chorujesz, Twój organizm potrzebuje go jeszcze więcej. Żelazo jest składnikiem koniecznym do transportu tlenu w organizmie. Jeżeli zaczyna go brakować pojawiają się takie objawy jak bladość skóry, bladość warg, osłabienie umysłowe i szybsze męczenie się. Gdzie znaleźć żelazo? W czerwonym mięsie, wątróbce, rybach i drobiu. Zawarty jest również w szpinaku, pietruszce, brukselce i innych zielonych warzywach, jednak z produktów roślinnych jest znacznie gorzej wchłaniany!
Kwas askorbinowy, czyli witamina C w znacznym stopniu zwiększa wchłanianie żelaza. Nie może jej więc zabraknąć w Twojej diecie. Jej najlepszymi źródłami są owoce i warzywa – czerwona papryka, chrzan, szpinak, liście pietruszki. W owocach, w największej ilości zawarta jest w czerwonej porzecze, poziomkach, truskawkach, kiwi i pomarańczach. Witamina C jest bardzo nietrwała i wrażliwa na działanie tlenu i wysokich temperatur. Dlatego warzywa i owoce najlepiej zjadać na surowo!
Witaminy B6 i B12. Obydwie maja bardzo ważny wpływa na układ krwiotwórczy i prawidłowy przebieg erytropoezy, czyli procesu powstawania krwinek czerwonych. Witamina B6 występuje powszechnie w żywności, ale bardzo trudno wskazać na produkt, któryby zawierał jej szczególnie dużo. Znajduje się w mięsie i rybach, pełnych ziarnach zbóż i strączkowych. Witamina B12 znajduje się praktycznie w tych samych produktach.
Kwas foliowy to kolejna witamina, o której nie wolno zapomnieć. Jej niedobór przejawia się zaburzeniem syntezy kwasów nukleinowych układu krwiotwórczego. Występuje zarówno w produktach roślinnych i zwierzęcych. Bogatymi źródłami są wątroba, ciemnozielona warzywa liściaste, takie jak szpinak, brokuły czy zielony groszek. Znaczne ilości zawarte są również w kiełkach zbóż i jajach.
Miedź, kobalt i cynk Kobalt wchodzi w skład witaminy B12. Miedź konieczna jest do transportu hemoglobiny do erytrocytów. Cynk znajduje się w erytrocytach i wchodzi w skład enzymów biorących udział w syntezie i przemianach kwasów nukleinowych. dieta pokrywa zapotrzebowanie na te pierwiastki. Wystarczy tylko zadbać o to, żeby posiłki, które jadasz były urozmaicone, sporządzone ze świeżych i wysokiej jakości produktów.
Ogranicz picie kawy i herbaty, które zawierają taniny. Związki te hamują wchłanianie żelaza z pożywienia. Jeżeli nie możesz się bez nich obejść, pij między posiłkami, a do posiłków wybieraj soki i wodę.
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 16:50:05
Ostatnio zmieniony: 2011-01-20 18:38:15
Dodaj komentarz