Jak jeść, gdy choruje trzustka?
Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki, spowodowanym najczęściej niewyleczonym ostrym zapaleniem, kamicą i stanami zapalnymi dróg żółciowych, wrzodami żołądka drążącymi do trzustki, chorobą alkoholową i przewlekłym alkoholizmem, ma na celu odciążenie trzustki w procesie trawienia. Prawidłowa dieta w tym schorzeniu powinna posiadać cechy diety łatwostrawnej, ze zwiększoną ilością energii, niskotłuszczowej i ubogo resztkowej.
Pamiętaj, żeby wybierać pszenne, czyli jasne pieczywo, najlepiej czerstwe. Poza tym możesz spożywać sucharki, biszkopty czy pieczywo pól cukiernicze. Zrezygnować należy z chlebów ciemnych, ponieważ zawierają dużo błonnika, pieczywa z otrębami, pieczywa cukierniczego z dodatkiem tłuszczu.
Dodatkami do pieczywa powinny być wyłącznie chude wędliny i sery. Może być to chudy twarożek, szynka z kurczaka czy polędwica drobiowa. Pamiętaj, że ograniczenie ilości tłuszczu odciąża trzustkę, produkującą enzymy do jego trawienia, dlatego warto się zastanowić, co znajduje się na talerzu.
W jadłospisie powinny znaleźć się produkty mleczne, jednak lepiej by były to te o zredukowanej zawartości tłuszczu. Wybieraj mleko, jogurt czy kefir o zawartości tłuszczu 0.5-1,5%.
Zrezygnuj z tłustych, gęstych, zawiesistych zup i sosów. Przestaw się na jarski rosół, zupy jarzynową, ziemniaczaną, owocową .
Drugie danie na obiad powinno być zrobione z takich mięs jak chuda cielęcina, młoda wołowina, kurczak, indyk, królik. Warto jest również częściej spożywać ryby, najlepiej dorsz, pstrąg strumieniowy, sola, mintaj, płoć, morszczuk, sandacz czy flądra. Dodatkiem do nich może być ziemniaczane puree albo biały ryż.
Ze względu na dużą zawartości witamin i minerałów w warzywach i owocach, nie możesz o nich zapomnieć, ustalając swój dzienny jadłospis. W chorobach trzustki, powinno wybierać się warzywa młode i soczyste, dokładnie obrane ze skórki, o ile jest to możliwe. Marchew, dynia, pomidory, pietruszka czy kabaczki są produktami zalecanymi. Ograniczeniu powinny ulec kapustne i strączkowe – fasolka, brukselka czy groch. Spożywane owoce powinny być świeże, dojrzałe i soczyste.
Używaj łagodnych przypraw – pietruszka, sok z cytryny, koperek, majeranek. Bardziej ostre, jak pieprz, ostra papryka, chili, liść laurowy czy gorczyca nie powinny być używane w kuchni chorującego na schorzenia trzustki.
Zrezygnuj z kawy, mocnej herbaty, a w szczególności z alkoholu.
Najlepiej jest zjadać małe objętościowo posiłki, ale za to częściej – 5 a nawet 6 razy w ciągu dnia.
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 16:49:02
Dodaj komentarz