Jak jeść, chorując na cukrzycę?
Cukrzyca (Diabetes Mellitus) to choroba metaboliczna o charakterze przewlekłym, spowodowana defektem wydzielania insuliny lub jej działania. Prowadzi to do zaburzeń metabolizmu węglowodanów, białek i tłuszczów. Efektem choroby są m.in. uszkodzenia i niewydolności oczu, nerek, układu nerwowego. W krajach rozwiniętych obserwuje się stały wzrost zachorowań na cukrzycę. W samej Polsce choruje ponad 2 mln osób. Zasadniczym elementem leczenia w przypadku cukrzycy jest dieta. Jak jeść, aby poprawić swój stan zdrowia?
Jeżeli cierpisz na nadwagę lub otyłość, powinieneś postarać się, aby zrzucić parę kilogramów. Najbardziej niebezpieczna jest otyłość typu aneroidalnego, czyli otyłość brzuszna ( tak zwana figura jabłka) Prawidłowa waga poprawia wskaźniki metaboliczne i może nawet do 40% zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu cukrzycy.
Posiłki powinny być spożywane często, ale w niewielkich ilościach (5-6 posiłków na dobę). Pomoże to utrzymać odpowiednia stężenia glukozy we krwi przez cały dzień, co jest przecież głównym celem leczenia cukrzycy.
Podstawą diety osoby chorującej na cukrzycę powinny stanowić węglowodany złożone. Znajdują się one w pełnoziarnistym pieczywie, pieczywie typu graham, gruboziarnistych kaszach, makaronach produkowanych z ciemnej mąki, brązowym ryżu i warzywach. Produkty te powinny znaleźć się w każdym spożywanym posiłku.
Należy ograniczyć, albo najlepiej zupełnie wykluczyć, biały cukier. W praktyce oznacza to picie gorzkiej herbaty, zrezygnowanie ze słodyczy, ciast, lodów, dżemów i konfitur. Jeżeli nie jest to możliwe należy zacząć używać substancji słodzących, takich jak as partam, acesulfam K czy sacharyna. Ich zaletą jest to, że nie podnoszą stężenia glukozy we krwi, jednak nadmierne spożycie nie jest wskazane.
Dobrze jest ograniczyć spożycie tłuszczów do 30% energii z całodziennej racji pokarmowej. Jest to bardzo istotne, ponieważ osoby cierpiące na cukrzycę, częściej chorują na schorzenia sercowo-naczyniowe. Aby im zapobiec warto zrezygnować z tłustego mięsa na rzecz chudszego ( drób, cielęcina, wołowina), ograniczyć spożycie pokarmów bogatych w cholesterol ( podroby, jaja, parówki) i wykluczyć żywność typu Fast-food. Należy częściej sięgać po ryby (bogate w kwasy z rodzinu omega-3), a do sałatek dodawać oliwę z oliwek czy olej rzepakowy.
Codziennie powinno się spożywać około 2 szklanki mleka(najlepiej chudego) oaz jego przetwory – sery, twarogi, kefiry, jogurty. Są one dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz wapnia.
Spożycie alkoholu powinno być umiarkowane, ponieważ może on powodować gwałtowne obniżenie stężenia glukozy we krwi(hipoglikemia). Aby zmniejszyć jej ryzyko, alkohol powinien być spożywany po lub w trakcie posiłku. Należy pamiętać, że może on wchodzić w interakcje z lekami i nie jest wskazany u osób z podwyższonym stężeniem trój glicerydów.
Zalecana jest również regularna akrtywność fizyczna. Najelpiej jest wykonywac 2-3 razy w tygodniu ćwiczenia aerobowe, takie jak aerobic, spacer, taniec, pływanie czy jazda na rowerze. Sport przyczyni sie do poprawy kontroli gliekemii, a osobom otyłym pomoże w odchudzaniu.
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 16:46:29
Dodaj komentarz