Dlaczego warto jeść rzeżuchę?
Rzeżuchę najczęściej traktujemy jako tradycyjną ozdobę wielkanocnego stołu. Ze względu na specyficzny smak i aromat mało osób włącza ją do swojej diety, a szkoda, bo rzeżucha zawiera wiele wartościowych składników i spożywanie jej zalecane jest przy wielu schorzeniach.
Jakie wartościowe składniki zawiera rzeżucha?

Rzeżucha zawiera witaminy A, C, K, B6, B2, PP, K. Bogata jest również w składniki mineralne, takie jak żelazo, potas, wapń, magnez, miedź, jod, mangan, chrom. Zawiera także kwas foliowy.
Jakie działanie ma rzeżucha i kto powinien ją spożywać
Dobroczynne działanie spożywanej rzeżuchy jest bardzo szerokie - oto najważniejsze z nich:
- •obniża poziom cukru we krwi i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie trzustki / dla cukrzyków/
- •reguluje prawidłową pracę tarczycy /dla osób z niedoczynnością tarczycy/
- •działa moczopędnie /dla osób z chorobami nerek i złogami/
- •wspomaga leczenie i zapobieganie osteoporozie
- •łagodzi chorobę wieńcową i zaburzenia krążenia
- •ma działanie dezynfekujące układ pokarmowy i jamę ustną
- •oczyszcza krew i cały organizm z toksyn
- •zmniejsza apetyt na słodycze, ułatwia wydalanie nadmiaru wody /dla osób dbających o linię/
- •likwiduje wolne rodniki, wzmacnia włosy i paznokcie
- •łagodzi objawy trądziku i łojotoku
- •pobudza apetyt, reguluje prawidłowe miesiączkowanie /dla osób osłabionych z anemią i anoreksją/
- •u matek karmiących pobudza laktację /ale może wywoływać alergię u niemowląt/
Sposoby serwowania
Rzeżuchę możemy dodawać do sałatek, surówek, kanapek, sosów. Możemy ją wykorzystać jako dekorację zup /zamiast natki lub koperku/ lub utrzeć z masłem otrzymując ziołowe smarowidło do kanapek. Z rzeżuchy możemy także wycisnąć sok /w sokowirówce/ lub zmiksować i konsumować w formie koktajlu z warzywami lub owocami.
Uwagi końcowe
Rzeżuchę do diety wprowadzamy stopniowo /1 łyżeczkę co kilka dni/ i nie przekraczamy 3-4 łyżek spożywanych w ciągu doby. Zbyt duże porcje,zwłaszcza spożywane sporadycznie mogą wywoływać zapalenie pęcherza.
Dodaj komentarz