Dlaczego warto jeść rzeżuchę?

Rzeżuchę najczęściej traktujemy jako tradycyjną ozdobę wielkanocnego stołu. Ze względu na specyficzny smak i aromat mało osób włącza ją do swojej diety, a szkoda, bo rzeżucha zawiera wiele wartościowych składników i spożywanie jej zalecane jest przy wielu schorzeniach.

1

Jakie wartościowe składniki zawiera rzeżucha?

Jakie wartościowe składniki zawiera rzeżucha? Rzeżucha jest łatwa w uprawie i zawiera wiele dobroczynnych składników odżywczych.

Rzeżucha zawiera witaminy A, C, K, B6, B2, PP, K. Bogata jest również w składniki mineralne, takie jak żelazo, potas, wapń, magnez, miedź, jod, mangan, chrom. Zawiera także kwas foliowy.


2

Jakie działanie ma rzeżucha i kto powinien ją spożywać

Dobroczynne działanie spożywanej rzeżuchy jest bardzo szerokie - oto najważniejsze z nich:

  • obniża poziom cukru we krwi i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie trzustki / dla cukrzyków/

  • reguluje prawidłową pracę tarczycy /dla osób z niedoczynnością tarczycy/

  • działa moczopędnie /dla osób z chorobami nerek i złogami/

  • wspomaga leczenie i zapobieganie osteoporozie

  • łagodzi chorobę wieńcową i zaburzenia krążenia

  • ma działanie dezynfekujące układ pokarmowy i jamę ustną

  • oczyszcza krew i cały organizm z toksyn

  • zmniejsza apetyt na słodycze, ułatwia wydalanie nadmiaru wody /dla osób dbających o linię/

  • likwiduje wolne rodniki, wzmacnia włosy i paznokcie

  • łagodzi objawy trądziku i łojotoku

  • pobudza apetyt, reguluje prawidłowe miesiączkowanie /dla osób osłabionych z anemią i anoreksją/

  • u matek karmiących pobudza laktację /ale może wywoływać alergię u niemowląt/


3

Sposoby serwowania

Rzeżuchę możemy dodawać do sałatek, surówek, kanapek, sosów. Możemy ją wykorzystać jako dekorację zup /zamiast natki lub koperku/ lub utrzeć z masłem otrzymując ziołowe smarowidło do kanapek. Z rzeżuchy możemy także wycisnąć sok /w sokowirówce/ lub zmiksować i konsumować w formie koktajlu z warzywami lub owocami.


4

Uwagi końcowe

Rzeżuchę do diety wprowadzamy stopniowo /1 łyżeczkę co kilka dni/ i nie przekraczamy 3-4 łyżek spożywanych w ciągu doby. Zbyt duże porcje,zwłaszcza spożywane sporadycznie mogą wywoływać zapalenie pęcherza.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 25.05.2014

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj