Jak zrobić brązowe kraszanki - jajka wielkanocne?
Ekologiczna metoda malowania jaj na wielkanoc. Każdy może spróbować i napewno mu się uda. Masz dość chemii i sztucznych kolorów jajek na wielkanoc. Skorzystaj z natury.
- • Cebulki
- • Jaja
- • Garnek
- • woda

Do przygotowania pięknych brązowych kraszanek potrzebny nam będzie garnek aluminowy, woda i łuski cebuli. Może to być zarówno cebula biała, czerwoma lub żółta. Eksperymenty z różnymi łuskami cebuli zaowocują ślicznymi odcieniami brązów, czerwień i błękitów.
Cebule pozbawiamy lusek wskazane jest obranie conajmniej 5 główek. Wnętrze oczywiście można wykorzystać do sałatek i innych dań. W garnku wlewamy wodę i dodajemy wszystkie posiadane łuski, skórki cebul. Wkładamy surowe jaja i dodajemy szczyptę soli.
Roztwór gotujemy przez około 15-20 min. Następnie wyjmujemy jaja i układamy delikatnie na ściereczce lub ręczniku papierowym. Jaja niezależnie czy białe czy ciemne powinny się ślicznie zabarwić na brązowo- rudawo lub czerwono. Następnie można jaja nawoskować lub natłuścić dla uzyskania ślicznego połysku.
Takie jajka nadają się do póżniejszego spożycia nie miały kontaktu z farbami ani octem więc mogą dość długo poleżeć i nikt nie uwierzy że barwnik powstał z skórek cebuli.
Uwagi i spostrzeżenia
- •I mamy znów ekologicznie.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-04-22 20:35:44
Ostatnio zmieniony: 2011-04-22 20:21:49
Nie zawsze jedna ludzie gotują jajka w cebulniku.
Ostatnio zmieniony: 2011-04-22 13:51:32
Ostatnio zmieniony: 2011-04-21 21:01:15
Dodaj komentarz