Jak upiec strucle makowe?
Najlepsze strucle makowe robi moja mama, od lat zawsze mi smakowały. Zawsze piekła je na święta Bożego Narodzenia lub też na Święta Wielkanocne.
- • 1 margaryna
- • 1 kg mąki
- • 2 jajka
- • cukier do smaku (10 dag)
- • 10 dag drożdży
- • 1 szkl. mleka
- • cukier waniliowy
- • 0,5 kg maku
- • 0,5 szkl. cukru
- • pół kostki margaryny
- • 2 białka
- • olejek migdałowy
- • 5 dag rodzynek
Moja mama przeważnie zaczynała od przygotowania maku dzień wcześniej.
Mak należy opłukać, zalać wrzątkiem i pozostawić na noc. Na drugi dzień trzeba go zemleć trzykrotnie przez maszynkę o małych oczkach.
Następnie mak należy wymieszać z cukrem, olejkiem migdałowym i stopionym masłem. Potem połączyć z pianą z ubitych białek. Jak ktoś woli, to można dodać do tego rodzynki i wymieszać.
Teraz kolej na przygotowanie ciasta.
Margarynę należy posiekać z mąką, cukrem i jajkami. Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do posiekanej margaryny. Z połączonych składników trzeba zagnieść ciasto.
Następnie owinąć w ścierkę i włożyć w zimną wodę na godzinę (najlepiej w garnku). Po tym czasie ciasto wyjąć z wody i jeszcze raz wyrobić.
Teraz trzeba podzielić je na kilka części (przeważnie wychodzi pięć) i rozwałkować każdą z nich.
Następnie posmarować je masą makową i zwinąć w rulon.
Tak przygotowane strucle przełożyć do blachy nasmarowanej tłuszczem i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika i piec ok. godzinę.
Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem, w zależności od upodobań.
Przepis na lukier:
- 2 białka,
- 1 szkl. cukru pudru,
- 1 łyżka gorącej wody,
- sok z cytryny.
Składniki połączyć i ubijać do gęstości kwaśnej śmietany.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 08:46:20
Ostatnio zmieniony: 2012-12-06 09:03:24
Ostatnio zmieniony: 2012-11-22 23:09:53
Ostatnio zmieniony: 2012-11-22 15:55:14
Ostatnio zmieniony: 2012-11-02 11:28:32
Ostatnio zmieniony: 2012-11-02 11:24:26
Dodaj komentarz