Jak upiec strucle makowe?

Najlepsze strucle makowe robi moja mama, od lat zawsze mi smakowały. Zawsze piekła je na święta Bożego Narodzenia lub też na Święta Wielkanocne.

  • 1 margaryna
  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • cukier do smaku (10 dag)
  • 10 dag drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • cukier waniliowy
  • 0,5 kg maku
  • 0,5 szkl. cukru
  • pół kostki margaryny
  • 2 białka
  • olejek migdałowy
  • 5 dag rodzynek
1

Moja mama przeważnie zaczynała od przygotowania maku dzień wcześniej.
Mak należy opłukać, zalać wrzątkiem i pozostawić na noc. Na drugi dzień trzeba go zemleć trzykrotnie przez maszynkę o małych oczkach.


2

Następnie mak należy wymieszać z cukrem, olejkiem migdałowym i stopionym masłem. Potem połączyć z pianą z ubitych białek. Jak ktoś woli, to można dodać do tego rodzynki i wymieszać.


3

Teraz kolej na przygotowanie ciasta.
Margarynę należy posiekać z mąką, cukrem i jajkami. Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do posiekanej margaryny. Z połączonych składników trzeba zagnieść ciasto.


4

Następnie owinąć w ścierkę i włożyć w zimną wodę na godzinę (najlepiej w garnku). Po tym czasie ciasto wyjąć z wody i jeszcze raz wyrobić.


5

Teraz trzeba podzielić je na kilka części (przeważnie wychodzi pięć) i rozwałkować każdą z nich.


6

Następnie posmarować je masą makową i zwinąć w rulon.
Tak przygotowane strucle przełożyć do blachy nasmarowanej tłuszczem i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika i piec ok. godzinę.


7

Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem, w zależności od upodobań.
Przepis na lukier:
- 2 białka,
- 1 szkl. cukru pudru,
- 1 łyżka gorącej wody,
- sok z cytryny.
Składniki połączyć i ubijać do gęstości kwaśnej śmietany.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 12.11.2010

Komentarze

ciekawy przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 08:46:20

Spróbuje napewno

Ostatnio zmieniony: 2012-12-06 09:03:24

Gratuluję spostrzegawczości a może...:)

Ostatnio zmieniony: 2012-11-22 23:09:53

Szybko pieczesz, wg wpisów w 4 sekundy:)

Ostatnio zmieniony: 2012-11-22 15:55:14

No i spróbowalam.Wyszly super!

Ostatnio zmieniony: 2012-11-02 11:28:32

Nie piekłam nigdy,ale chetnie spróbuję.

Ostatnio zmieniony: 2012-11-02 11:24:26

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj