Jak ugotować barszczyk wigilijny?

Jak można wyobrazić sobie Wigilię bez pysznego barszczyku wigilijnego? To podstawa na każdym wigilijnym stole. Bez tego nie może się obyć, tak jak Boże Narodzenie bez żywej i pachnącej choinki.

1

Przedstawiam Wam zatem sprawdzony przepis na taki barszczyk. A oto lista rzeczy, których potrzebujesz:
- buraki ćwikłowe,
- włoszczyzna,
- 2 jabłka winne,
- 2 ząbki czosnku,
- grzyby,
- ziele angielskie i liście laurowe,
- majeranek,
- cukier, sól i pieprz do smaku,
- sok z cytryny, ocet.


2

Następnie wszystkie warzywa, ziele i liście gotujemy na wolnym ogniu. Przyprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny i ocet do smaku. Potem przecedzamy przez sito i wychodzi nam czysty i klarowny barszczyk. Jest pyszny, ja go stosuję od lat i za każdym razem udaje mi się. W zależności od gustu podajemy z uszkami. Farsz robimy z ugotowanych grzybów oraz smażonej cebuli. Doprawiamy do smaku. A z ciasta jak na pierogi formujemy uszka.


3

Życzę smacznego i udanej Wigilii!


4

Uwagi i spostrzeżenia

- W trakcie gotowania barszczu dodaję wcześniej łyżkę octu, żeby później kolor zupy nie wyblakł.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 03.11.2010

Komentarze

Taki barszczyk najlepszy jest do krokietów lub z uszkami.

Ostatnio zmieniony: 2013-05-24 19:53:48

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj