Jak prawidłowo jeść morskie przysmaki takie jak małże, mule i ostrygi?
Wizyty w restauracjach, czy na przyjęciach są dla nas miłymi wydarzeniami do czasu, gdy zaserwowane zostaną nam dania z mórz. Wtedy często zaczynamy się stresować, gdyż nie jesteśmy pewni które powinniśmy jeść palcami, a które widelcem i nożem. Nie chcemy przecież uchodzić za nieobytych ignorantów. Oto rozwiązanie tego problemu:
Ryby.
Do konsumpcji ryb należy używać widelca i specjalnego noża, który jest nieco szerszy od tradycyjnego, w celu umożliwienia nam łatwiejszego oddzielenia ości od mięsiwa ryb.
Małże i mule.
Jemy je po prostu palcami, które następnie wytrzemy w serwetkę. No dobrze, wiemy już, jak je jeść. Ale tu może pojawić się kolejny problem: jak je wydłubać? Można oczywiście palcem, ale ja polecam posłużyć się w tym celu kawałkiem muszli. Unikniemy konieczności nie tylko wycierania palców, ale i dłubania pod paznokciami.

Ostrygi.
Surowe podane nam zostaną w skorupkach, które należy otworzyć używając specjalnego nożyka, który przyniesie nam kelner. Następnie zawartość tych muszelek należy skropić sokiem z cytryny i uwaga: przyłożyć je do ust i wyssać z nich ostrygi. Zaś do ostryg pieczonych dostaniemy specjalny nożyk, który ma trzy ząbki.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-06-05 11:10:39
Dodaj komentarz