Jak zrobić ciasto budyniowe z pianką?
Ciasto jest lekkie, niezbyt słodkie, robi się je stosunkowo szybko i nie wymaga pieczenia.

Składniki:
Na masę budyniową:
2 budynie waniliowe
2 i ¾ szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 galaretki wiśniowe
1 kostka masła
Na piankę:
2 śnieżki
400 ml mleka
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Ponadto:
1 i ½ paczki biszkoptów
wiórki kokosowe lub starta czekolada do posypania

Sposób przygotowania:
Na dno tortownicy układamy ciasno biszkopty. Gotujemy 2 budynie i do jeszcze ciepłych wsypujemy 2 galaretki i wszystko mieszamy. Gdy budyń ostygnie ucieramy mikserem masło i dodajemy do niego stopniowo budyń. Taką masę należy wlać do tortownicy na biszkopty. Włożyć do lodówki, gdy nieco stężeje należy na masie budyniowej ułożyć resztę biszkoptów (1 warstwę, niezbyt blisko siebie).
Śnieżki ubijamy z zimnym mlekiem i dodajemy do nich 2 galaretki, które wcześniej trzeba przygotować w 2 szklankach wody i wystudzić. Wszystko razem miksujemy. Masę piankową trzeba wlać do tortownicy na drugą warstwę biszkoptów. Wkładamy do lodówki i na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.
opis porady
opis porady
opis porady
• Przeczytaj teraz:
Galeria



Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-28 09:39:56
Ostatnio zmieniony: 2011-06-25 10:56:54
Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 10:44:19
Ostatnio zmieniony: 2010-12-12 18:09:05
Ostatnio zmieniony: 2010-09-06 15:38:57
Ostatnio zmieniony: 2010-07-18 16:58:58
Dodaj komentarz