Jak zrobić ciasto budyniowe z pianką?

Ciasto jest lekkie, niezbyt słodkie, robi się je stosunkowo szybko i nie wymaga pieczenia.

1

Składniki:

Na masę budyniową:
2 budynie waniliowe
2 i ¾ szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 galaretki wiśniowe
1 kostka masła

Na piankę:
2 śnieżki
400 ml mleka
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

Ponadto:
1 i ½ paczki biszkoptów
wiórki kokosowe lub starta czekolada do posypania


2

Sposób przygotowania:
Na dno tortownicy układamy ciasno biszkopty. Gotujemy 2 budynie i do jeszcze ciepłych wsypujemy 2 galaretki i wszystko mieszamy. Gdy budyń ostygnie ucieramy mikserem masło i dodajemy do niego stopniowo budyń. Taką masę należy wlać do tortownicy na biszkopty. Włożyć do lodówki, gdy nieco stężeje należy na masie budyniowej ułożyć resztę biszkoptów (1 warstwę, niezbyt blisko siebie).
Śnieżki ubijamy z zimnym mlekiem i dodajemy do nich 2 galaretki, które wcześniej trzeba przygotować w 2 szklankach wody i wystudzić. Wszystko razem miksujemy. Masę piankową trzeba wlać do tortownicy na drugą warstwę biszkoptów. Wkładamy do lodówki i na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.


3

opis porady


4

opis porady


5

opis porady


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 07.03.2010

Komentarze

fajny przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-01-28 09:39:56

cos nowego a niedlugo imieninki, z pewnościa wypróbuję

Ostatnio zmieniony: 2011-06-25 10:56:54

Wygląda smakowicie:)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 10:44:19

to ja też wypróbuję, zwłaszcza ze wygląda smakowicie :)

Ostatnio zmieniony: 2010-12-12 18:09:05

wygląda smakowicie ;)

Ostatnio zmieniony: 2010-09-06 15:38:57

Pyszne! wypróbowałam:)

Ostatnio zmieniony: 2010-07-18 16:58:58

Jest fantastyczne!
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj