Jak zrobić domową pizzę?
Sposób na domową pizzę na cienkim cieście z dowolnymi składnikami. W mojej wersji podobna do popularnej Capricciosy.
- • podane składniki na ciasto, dowolne dodatki na wierzch, blacha plus margaryna lub papier do pieczenia, piekarnik
Składniki na ciasto do pizzy:
•40 dgk mąki tortowej (ok. 2,5 szkl) [jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodać więcej]
•5 dkg drożdży, odrobina cukru
•2 łyżki oleju
•łyżeczka soli
•szklanka ciepłej wody
Przesiać mąkę (nie jest to konieczne, ale polecam).
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem. Dodać sól, olej, mąkę. Wszystko wyrobić drewnianą łyżką lub rękoma.
Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Rozwałkować ciasto na 1 cm, jeżeli lubicie bardzo cienkie, to np. na 0,5 cm. Położyć na blaszce wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Czas na dodatki i tu dowolność :)
Ważne by na spód dać koncentrat pomidorowy lub ketchup, ja dałam ketchup, bo akurat nie miałam koncentratu. Ciasto wtedy aż tak nie wyrośnie, bo to w końcu jest drożdżowe. W mojej wersji szynka, podsmażone pieczarki, zioła (głównie bazylia, oregano, pieprz), ser (dałam wąskie paseczki na ketchup, lepszy efekt uzyskacie ze startym serem).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w 170 st. C. U mnie termoobieg i pod koniec z dolnym grzaniem
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jeżeli rozwałkujecie ciasto cieniej, powstaną z tej porcji 2 pizze. Pamiętajcie o ketchupie/koncentracie jako pierwszym składniku!
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-09-07 16:12:09
Polecam również ten przepis na genialną domową pizzę:
http://www.zaradni.pl/porada/4091,jak_zrobic_genialna_domowa_pizze
Pozdrawiam :-)
Ostatnio zmieniony: 2011-01-25 16:18:34
Dodaj komentarz