Jak wybrać odpowiednią patelnię?
Jak wybrać odpowiednią patelnię ? Każdy amator domowego gotowania, powinien umieć dobrać sobie odpowiednią patelnię do swoich potrzeb kulinarnych:) Poniżej podaje kilka rad, którymi trzeba się kierować przy wyborze odpowiedniej patelni.
Polecam wybór jednego z dwóch rodzajów nieprzywieralnej powierzchni patelni:
- Patelnie teflonowe. Są bardziej odporne na zarysowania, im więcej warstw teflonu tym lepiej.
- Patelnie ceramiczne i bioceramicznych. Na takich patelniach można smażyć bez tłuszczu.
Sprawdźmy, czy patelnię łatwo jest utrzymać w czystości i czy nie będziemy mieli problemów z jej myciem.
Trzeba też zwrócić uwagę, jaki patelnia ma uchwyt. Najlepszy jest silikonowy, który się nie nagrzewa.
Jeśli mamy mało miejsca w szafkach wybierzmy patelnię ze składaną rączką.
Dno patelni, też odgrywa bardzo ważną rolę. Powinno mieć 4 mm. grubości co zapobiega jego odkształcaniu się.
Trzeba też zwrócić uwagę, czy w zestawie z patelnią jest pokrywa czy nie.
Pokrywa powinna być dopasowana do patelni. Idealna pokrywa powinna mieć otworki na parę.
w jakim celu będziemy używać patelnię?
- Mała i lekka patelnia jest idealna do jajecznicy i zasmażek.
- Patelnia uniwersalna jest okrągła i płytkimi bokami do każdej potrawy.
- Patelnia głęboka i najlepiej z pokrywą przyda się do smażenia dużej ilości produktów i do duszenia.
Możemy też wybrać patelnię specjalistyczną.
- Patelnia grillowa z poprzecznym żebrowaniem.
- Patelnia do jajek ze specjalnymi otworami.
- Patelnia wok do gotowania dań kuchni orientalnej.
- Patelnia do mięs i warzyw.
- Patelnia do naleśników płaska z płaskimi brzegami.
(Kiedyś były też specjalne patelnie do gofrów, teraz to są już gofrownice.)
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 06:31:44
Ostatnio zmieniony: 2012-11-29 08:54:47
Dodaj komentarz