Jak zrobić ciasto bez gniecenia, ucierania i wałkowania składników?
Z zamiłowania i z zawodu cukiernik. Lubię tworzyć nowe i ciekawe przepisy. Godnym pochwalenia się ostatnio przepisem, jest ciasto na jabłecznik. Przygotowuje się w niestandardowy sposób. Bardzo tanie i łatwe do zrobiona. Zapraszam do zapoznania się z recepturą.
- • 2 szklanki mąki 1.5 szklanki cutru 2 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 2-3 kg. jabłek torebka cynamonu tłuszcz i bułka tarta do posmarowania formy

2 szklanki mąki
1.5 szklanki cukru
2 szklanki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
2-3 kg. jabłek
torebka cynamonu
tłuszcz i bułka tarta do posmarowania formy.
W miskę wsypujemy mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Musimy to tylko wymieszać.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce (na łezkach)
odciągamy sok. Jabłka trzeba wymieszać z cynamonem.
Przygotowujemy sobie blachę do ciasta.

Wysypujemy na blaszkę warstwę mąki z cukrem, kaszą manna i proszkiem do pieczenia.
Na te warstwę nakładamy jabłka z cynamonem.
Powtarzamy te czynność, wielokrotnie.

Na wierzch ułożonego w ten sposób ciasta, kroimy, lub ścieramy całą kostkę margaryny.
Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok godziny w 200 stopniach.
Udekorować ciasto możemy cukrem pudrem.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Można doglądać czy ciasto jest upieczone, bo czas pieczenia zależy od różnych typów piekarnika.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-12-04 16:34:45
Ostatnio zmieniony: 2012-11-29 08:56:54
Ostatnio zmieniony: 2012-11-16 15:56:40
Dodaj komentarz