Jak zrobić surówkę piękności?
Surówkę, która szybko poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci stosowano już dawno, jako podstawę zabiegów upiększających w salonach pani Heleny Rubinstein. Od niej, od zjedzenia tej surówki, zaczynała się cała kuracja odmładzająca. Dlaczego jej nie stosować i teraz? Zamiast aptecznych suplementów, fury kosmetyków, drogich zabiegów w gabinetach kosmetycznych. Codziennie rano, na śniadanie pyszna surówka. Efekty są widoczne już po kilku dniach. Jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu. Polecam paniom w każdym wieku, a jeśli panowie mają ochotę, to proszę się nie krępować.
- • płatki owsiane, miód, śmietanka, bakalie, cytryna, owoce sezonowe;
3 – 5 łyżeczek surowych płatków owsianych (mogą być górskie) zalewamy wieczorem 6 łyżeczkami przegotowanej wody (zimnej) i zostawiamy do rana. Ja zmodyfikowałam przepis, gdyż notorycznie zapominałam zalać wieczorem płatków, więc rano je tą ilością wody zaparzałam. Nie zimną lecz wrzątkiem, by płatki szybciej zmiękły. Dodawałam też od razu miód i bakalie, głównie suszone morele i orzechy (posiekane laskowe i włoskie, około 2 łyżek razem).
Do papki należy dodać 6 łyżek słodkiej śmietanki, choć to bomba kaloryczna. Śmietankę można zastąpić mlekiem, ja dodaję jogurt naturalny.
Dodajemy sok z połowy cytryny i starte na tarce jabłko. Te dwa składniki są ważne w całej potrawie. Sok pomaga strawić mleko, wziąć z niego to co najlepsze, a jabłko świetnie pobudza perystaltykę jelit, o czym dobrze wiemy. Jabłka należy dodawać tylko w sezonie, gdy mamy pewność, że są naturalne, a nie pokryte woskiem i sztucznie pędzone. Poza sezonem lepiej wykorzystać suszone jabłka, kupione w warzywniaku. Jeśli od jabłek mamy wzdęcia, zastąpmy je innymi, ulubionymi owocami. Mogą to być cząstki banana, jagody, brzoskwinia, plasterki pomarańczy, itp. Podawać najlepiej od razu po przygotowaniu, choć może stać w lodówce kilka godzin.
Całość jest pyszna! Polecam. Włosy ładnie gęstnieją, zmarszczki znacznie spłycają, paznokcie przestają się łamać. Przede wszystkim dodaje zdrowia i energii na cały dzień. Podobno też zabezpiecza organizm przed infekcjami. Same plusy.
....
zdjęcie jest autorstwa pani Dobrochny Bugiery i pochodzi z serwisu http://zdrowie-uroda.wm.pl/
Uwagi i spostrzeżenia
- •osoby z alergią pokarmową powinny sie upewnić, czy w potrawie nie ma substancji uczulających;
- •zbyt duża ilość surówki może spowodować rozstrój żołądkowy
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 17:47:59
Ostatnio zmieniony: 2012-10-25 08:56:49
Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 20:50:50
Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 22:34:54
Ostatnio zmieniony: 2011-01-30 17:14:02
Ostatnio zmieniony: 2011-01-08 10:10:03
Dodaj komentarz