Jak efektywnie wykorzystać właściwości czekolady?
Czekolada od lat jest powszechnie znanym i lubianym smakołykiem. Masz chandrę? Czekolada na pewno poprawi Ci nastrój. Ale czy tylko?

O poprawiających nastrój właściwościach wiemy z własnego doświadczenia. Dzieję się tak dlatego, że czarna tabliczka pobudza nasz organizm do wytwarzania endorfin, zwanych też hormonami szczęścia.
Osoby będące dawcami krwi wiedzą również, że po zabiegu zaleca się spożywanie czekolady, gdyż dostarcza ona nam tak potrzebnego wówczas żelaza. Ponadto zawarte są w niej spore ilości wapnia, potasu, fosforu, magnezu, cynku i witamin z grupy B, a także witaminy A i E.
Niewiele jednak osób wie, że czekolada również wzmacnia naczynia krwionośne i działa jako przeciwutleniacz. Dlatego też warto wykorzystać ten smakołyk do odżywiania naszej skóry, poprzez zrobienie odpowiedniej maseczki. Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy wymieszać jogurt naturalny z 1-2 łyżkami kakao, i łyżeczką płynnego miodu. Tak przygotowana odżywkę wystarczy nałożyć na skórę (pomijając otwory ciała, takie jak oczy, uszy, usta) i po 15-20 minutach spłukać.
Gotowe też są kosmetyki zawierające jako składnik również czekoladę. Można je wykorzystać, jako poprawiający nastrój olejek do kąpieli, bądź mleczko nawilżające. Lub można po prostu jeść czekoladę!
Uwagi i spostrzeżenia
- •Czekolada zawiera w swoim składzie kakao, które jest silnie alergizujące, więc niestety, dobroczynne właściwości czekolady nie są dostępne dla każdego. Zaś najczęstszym objawem tego uczulenia są drobne, swędzące krosteczki na przedramionach.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-21 17:37:52
Ostatnio zmieniony: 2012-11-01 14:11:47
Ostatnio zmieniony: 2012-08-23 09:57:22
Ostatnio zmieniony: 2012-08-21 12:08:08
Dodaj komentarz