Przepis na zapiekankę wegetariańską z makaronem i żółtym serem

Nie wiesz co zrobić na obiad? W dodatku danie musi być wegetariańskie? Ten przepis jest dla Ciebie! Zajrzyj co masz w lodówce!

  • Składniki:
  • 3 pomidory (mogą być też pokrojone z puszki),
  • 3 papryki kolorowe,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • ser żółty ok. 250 g,
  • makaron ile 500g?,
  • olej roślinny,
  • natka pietruszki,
  • majeranek,
  • bazylia,
  • sól i pieprz,
  • wegeta.
1

Składniki

Składniki Niezbędne składniki do przygotowania zapiekanki wegetariańskiej z żółtym serem.

Czy znalazłeś w lodówce jakieś warzywa? W przepisie jest dokładnie napisane co trzeba, ale jeśli nie masz wszystkiego możesz dodać co zechcesz, wszystko co lubisz, np. pieczarki, czy inne warzywa, które lubisz.


2

Smażymy składniki

Smażymy składniki Dodajemy wszystkie warzywa na patelni i podsmażamy razem.

Wszystkie warzywa należy pokroić w kostkę i smażyć na patelni. Możesz przyprawić odrobiną pieprzu i wegety. W celu podkreślenia smaku zapieka dodaj natkę pietruszki, dodatkowo może być majeranek i bazylia. Warzywa można podlać odrobiną wody i przykryć pokrywką, żeby się dusiły, oddając swój aromat.


3

W między czasie gotujemy kluski...

W między czasie gotujemy kluski... Kiedy makaron się gotuje możemy zetrzeć ser.

Gotujemy kluski, może być całe, niewielkie opakowanie, starczy na 4 osoby. W tym czasie trzemy na tarce również ser.


4

Nakładamy warstwy i pieczemy zapiekankę

Nakładamy warstwy i pieczemy zapiekankę zapiekanka wyjęta z pieca

Gdy już warzywa są podsmażone to kluski wlewamy do durszlaka, zalewamy zimną wodą Dzięki czemu staną się sypkie i nie będą się kleiły.
Przygotowujemy odpowiednio dużą brytfankę, wykładamy ją papierem do pieczenia i nakładamy warstwami w następującej kolejności. Na dnie brytfanki układamy trochę klusek, potarty ser, warzywa z patelni i ponownie kluski, ser, warzywa. Na wierzchu posypujemy odrobiną sera i natką pietruszki, tak aby zapiekanka ładniej się prezentowała. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 250 stopni Celsjusza przez 5 minut. Kiedy ser się roztopi wyjmujemy naszą zapiekankę.


5

Gotowe!

Gotowe! Zapiekankę wegetariańską z żółtym serem podano!

Gotową zapiekankę wegetariańską z makaronem i serem najlepiej zjeść od razu, gdy jest ciepła i świeża. Gwarantuję, że Wam posmakuje. Smacznego!


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 07.01.2014

Komentarze

jest pyszna, skrada serce każdemu. Wersja dla mięsożerców, to tylko dodać kiełbasę lub pierś z kurczaka :)
Zapiekanka bardzo ciekawa i prosta do wykonania. Pysznie wygląda.
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj