Przepis na wieprzowe pulpety, duszone w sosie pomidorowym
Mięsne pulpeciki wieprzowe są uwielbiane przez dzieci i przekonują się do nich nawet największe niejadki. Dzięki gotowaniu w sosie pomidorowym, mięso mielone jest soczyste i miękkie, a przy tym bardzo aromatyczne.
- • 40 dag mielonego mięsa wieprzowego,
- • 1 niewielka cebula,
- • kilka łyżek koncentratu pomidorowego,
- • sól, pieprz,
- • tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie mięsa wieprzowego

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mielonego mięsa wieprzowego i przyprawić solą i pieprzem.
Formowanie kotlecików i smażenie

Z wieprzowego mięsa mielonego formować niewielkie pulpeciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aby nabrały apetycznego, brązowego koloru.
Gotowanie pulpetów wieprzowych

Pulpety zalać wodą, dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż mięso zmięknie a sos się zredukuje.
Serwowanie pulpetów wieprzowych w sosie pomidorowym

Kotleciki serwować z ulubionymi dodatkami. Ja wybrałam wersję tradycyjną, czyli ziemniaki oraz zasmażaną kiszoną kapustę. Doskonale pasują tu także buraczki na ciepło oraz ogórki kiszone.
Dodaj komentarz