Przepis na wieprzowe pulpety, duszone w sosie pomidorowym

Mięsne pulpeciki wieprzowe są uwielbiane przez dzieci i przekonują się do nich nawet największe niejadki. Dzięki gotowaniu w sosie pomidorowym, mięso mielone jest soczyste i miękkie, a przy tym bardzo aromatyczne.

  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 niewielka cebula,
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.
1

Przygotowanie mięsa wieprzowego

Przygotowanie mięsa wieprzowego Pulpety można wykonać z różnych gatunków mięsa.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mielonego mięsa wieprzowego i przyprawić solą i pieprzem.


2

Formowanie kotlecików i smażenie

Formowanie kotlecików i smażenie Dzięki obsmażaniu pulpetów smak całej potrawy jest bogatszy.

Z wieprzowego mięsa mielonego formować niewielkie pulpeciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aby nabrały apetycznego, brązowego koloru.


3

Gotowanie pulpetów wieprzowych

Gotowanie pulpetów wieprzowych Pulpety są gotowe po mniej więcej 40 minutach gotowania.

Pulpety zalać wodą, dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż mięso zmięknie a sos się zredukuje.


4

Serwowanie pulpetów wieprzowych w sosie pomidorowym

Serwowanie pulpetów wieprzowych w sosie pomidorowym Pulpety to doskonała propozycja na codzienne obiady.

Kotleciki serwować z ulubionymi dodatkami. Ja wybrałam wersję tradycyjną, czyli ziemniaki oraz zasmażaną kiszoną kapustę. Doskonale pasują tu także buraczki na ciepło oraz ogórki kiszone.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 01.12.2013

Komentarze

wygląda smacznie
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj