Przepis na smaczne domowe burgery

Dania typu fast food kojarzą się z jedzeniem niezbyt dobrej jakości, tuczącym i niezdrowym. Wcale nie musi tak być. Wystarczy odrobina chęci i nieco wolnego czasu, aby w domu przygotować smaczne, świeże i aromatyczne dania, które nie tylko świetnie się prezentują, lecz także doskonale smakują. Domowe burgery to danie, które nie może się nie udać. Przepadają za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Składniki i dodatki można dowolnie komponować, co sprawia, że przyjemność z jedzenia jest jeszcze większa.

  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyczej piersi
  • 8 kajzerek lub gotowych bułek do burgerów
  • 8 plastrów żółtego sera
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 1 duża cebula czerwona
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2-3 łyżki oliwy
  • musztarda
  • ketchup
  • sól, pieprz
1

Przygotowania burgerów

Przygotowania burgerów

Warto zacząć przygotowanie burgerów od pokrojenia wszystkich dodatków i przygotowania salsy pomidorowej. Ogórki pokroić w plasterki a cebulę w cienkie krążki. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę, usuwając gniazda nasienne. Przełożyć go do osobnej miski, dodać łyżkę oliwy i posiekaną bazylię i doprawić solą oraz pieprzem.


2

Przygotowanie mięsa

Przygotowanie mięsa

Do zmielonego mięsa dodać 1-2 łyżki salsy pomidorowej i resztę oliwy a następnie dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.


3

Smażenie burgerów

Smażenie burgerów

Gdy mięso przejdzie aromatem salsy i przypraw, wyjąć je z lodówki i formować płaskie kotlety. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, po kilka minut z każdej strony, aż staną się lekko brązowe.


4

Opiekanie bułek

Opiekanie bułek

Burgery smakują najlepiej w lekko chrupiących, opieczonych bułkach, toteż warto wsadzić je na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Po opieczeniu bułek należy wyłożyć je na talerz i przystąpić do nakładania wszystkich dodatków. Osobiście zaczynam od nałożenia sałaty, burgera i plasterka sera a następnie kilku plastrów cebuli, ogórka kiszonego, łyżeczki salsy i ketchupu. Górę bułki smaruję obficie musztardą a następnie nakładam ją na dolną część i lekko dociskam. Domowe burgery smakują idealnie z samodzielnie przygotowanymi frytkami. Są smaczne, zdrowe i bardzo aromatyczne.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 04.11.2013

Komentarze

super
Dziękuję:)
Polecam jeszcze dodać do mięsa łyżeczkę utłuczonych ziaren kolendry. Dzięki niej zyskuje ono świeży, wyrazisty smak.
Pozdrawiam
Uwielbiam domowe burgery. Świetnie napisana porada. Pozdrawiam
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj