Przepis na rozkoszne gnocchi z kremowym szpinakiem
Nawet jeśli nie jesteście wielbicielami szpinaku, to w tym wydaniu z pewnością Wam zasmakuje. Pyszne, pulchne i jędrne włoskie kluseczki gnocchi w połączeniu z pysznym, kremowym sosem szpinakowym to doskonały tandem.
- • 40 dag mrożonego szpinaku w liściach
- • pół cebuli
- • 4 ząbki czosnku
- • 1/2 cebuli
- • 150 ml śmietany kremówki
- • sól, pieprz
- • 1/2 kg ziemniaków
- • 200 g mąki
- • oliwa do smażenia
- • sól
- • woda
Przygotowanie składników

Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Przygotowanie sosu szpinakowego

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę i pokrojony w cienkie plastry czosnek.
Sos szpinakowy - dalsze preparacje

Gdy cebula się zeszkli, dodać rozmrożony szpinak.
Sos szpinakowy - duszenie i doprawianie

Dusić, aż szpinak puści wodę i dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie kluseczek gnocchi

Ugotowane ziemniaki obrać ze skóry i rozgnieść.
Formowanie kluseczek

Do rozgniecionych ziemniaków dodawać stopniowo mąkę i wyrabiać na elastyczne, gładkie ciasto. Z porcji ciasta formować wałeczki i kroić na około jednocentymetrowe kwadraciki. Wrzucać na lekko osoloną wodę i gotować mniej więcej 1 minutę od momentu wypłynięcia.
Serwowanie

Kluseczki wymieszać z podgrzanym sosem szpinakowym i serwować od razu. Można posypać startym parmezanem dla zaostrzenia smaku.
Dodaj komentarz