Przepis na rozkoszne gnocchi z kremowym szpinakiem

Nawet jeśli nie jesteście wielbicielami szpinaku, to w tym wydaniu z pewnością Wam zasmakuje. Pyszne, pulchne i jędrne włoskie kluseczki gnocchi w połączeniu z pysznym, kremowym sosem szpinakowym to doskonały tandem.

  • 40 dag mrożonego szpinaku w liściach
  • pół cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 200 g mąki
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • woda
1

Przygotowanie składników

Przygotowanie składników Ugotowane w mundurkach ziemniaki wchłaniają mniej wody, dzięki czemu kluseczki są jędrniejsze.

Ziemniaki ugotować w mundurkach.


2

Przygotowanie sosu szpinakowego

Przygotowanie sosu szpinakowego Trzeba uważać, by nie przypalić czosnku.

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę i pokrojony w cienkie plastry czosnek.


3

Sos szpinakowy - dalsze preparacje

Sos szpinakowy - dalsze preparacje Rozdrobniony szpinak nie sprawdzi się w tym przepisie.

Gdy cebula się zeszkli, dodać rozmrożony szpinak.


4

Sos szpinakowy - duszenie i doprawianie

Sos szpinakowy  - duszenie i doprawianie Śmietanka gęstnieje bardzo szybko.

Dusić, aż szpinak puści wodę i dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.


5

Przygotowanie kluseczek gnocchi

Przygotowanie kluseczek gnocchi Ziemniaki najlepiej przepuścić przez maszynkę, aby miały gładką konsystencję.

Ugotowane ziemniaki obrać ze skóry i rozgnieść.


6

Formowanie kluseczek

Formowanie kluseczek Kluseczki można lekko spłaszczyć widelcem, pozostawiając ładny wzorek.

Do rozgniecionych ziemniaków dodawać stopniowo mąkę i wyrabiać na elastyczne, gładkie ciasto. Z porcji ciasta formować wałeczki i kroić na około jednocentymetrowe kwadraciki. Wrzucać na lekko osoloną wodę i gotować mniej więcej 1 minutę od momentu wypłynięcia.


7

Serwowanie

Serwowanie Gnocchi w sosie szpinakowym - gotowe!

Kluseczki wymieszać z podgrzanym sosem szpinakowym i serwować od razu. Można posypać startym parmezanem dla zaostrzenia smaku.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 30.11.2013

Komentarze

fajny przepis
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj