Przepis na rozgrzewający krem z dyni
Dynia nierozerwalnie kojarzy się z jesienią. Jej delikatny smak i przepiękny pomarańczowy kolor sprawiają, że przygotowywane z jej użyciem potrawy są nie tylko subtelne, ale i cieszą oko. Najpopularniejszą a zarazem jedną z najłatwiejszych w przygotowaniu dyniowych potraw jest zupa-krem.
- • pół średniej wielkości dyni
- • 3 ząbki czosnku
- • łyżka masła
- • 1 niewielka cebula
- • 1 duży ziemniak
- • 1 średniej wielkości marchewka
- • 4 ziarna ziela angielskiego
- • 2 liście laurowe
- • 2 kostki rosołowe
- • woda, sól i pieprz do smaku
- • Dodatki:
- • prażone ziarna sezamu i pokruszone orzechy ziemne
- • świeży szczypior
- • ser typu feta
Przygotowanie składników

Dynię należy podzielić na mniejsze części, obrać ze skóry, wydrążyć miąższ z pestkami i pokroić na kawałki. Podobnie postąpić w przypadku marchwi, ziemniaka i cebuli. Czosnek obrać z łupin, nie kroić.
Gotowanie

Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulkę z marchewką. Kiedy lekko się zeszklą, dorzucić dynię, czosnek i ziemniaki. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kostki rosołowe, zalać wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie należy wyłowić liście laurowe i ziele angielskie i lekko przestudzić zupę. W celu uzyskania kremowej konsystencji trzeba za pomocą blendera rozdrobnić wszystkie składniki.
Serwowanie

Na dnie talerza wyłożyć pokruszony ser typu feta i zalać gorącą zupą. Wierzch posypać uprażonym sezamem, pokruszonymi orzechami ziemnymi i posiekanym szczypiorkiem. Można także zastąpić ziarna domowymi grzankami czosnkowymi. Ważne, aby zupę zjeść tego samego dnia, ponieważ źle znosi przechowywanie w lodówce - staje się kwaśna i niesmaczna. Nie ma nic lepszego, niż miseczka gorącego kremu dyniowego w zimne jesienny wieczór. Smacznego!
Dodaj komentarz