Przepis na pyszne kotlety z kaszy gryczanej
Kasza gryczana jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, dlatego powinna częściej gościć na naszych talerzach. Aby urozmaicić dania z jej udziałem, można spróbować pysznych kotlecików. Polecane nie tylko wegetarianom, ale też mięsożercom. Są bardzo dobrą alternatywą dla "zwykłych" mielonych. Dodatkowo są tanie i mało pracochłonne.
- • woreczek kaszy gryczanej,
- • 3 średniej wielkości ziemniaki,
- • 1 cebula, 1 ząbek czosnku,
- • koperek, sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- • jajko,
- • płatki owsiane/otręby (opcjonalnie),
- • olej,
Przygotowanie
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej wysypać kaszę z torebki lub kupić kaszę na wagę (wtedy używamy 0,5 szklanki). Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki. Jeżeli nie mamy blendera, możemy je spokojnie rozgotować. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na patelni z odrobiną tłuszczu smażymy bądź dusimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy do ugotowanej kaszy i ziemniaków. Dodajemy jajko, przyprawiamy i miksujemy wszystko. Jeżeli nie posiadamy blendera, gnieciemy wszystko widelcem lub gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków.
Dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kotleciki i obtaczamy w płatkach owsianych lub otrębach.

Smażymy lub pieczemy w piekarniku przez 35 min, w temp. 180 stopni.
Podajemy z sosem czosnkowym bądź surówką.
Dodaj komentarz