Przepis na pyszne kotlety z kaszy gryczanej

Kasza gryczana jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, dlatego powinna częściej gościć na naszych talerzach. Aby urozmaicić dania z jej udziałem, można spróbować pysznych kotlecików. Polecane nie tylko wegetarianom, ale też mięsożercom. Są bardzo dobrą alternatywą dla "zwykłych" mielonych. Dodatkowo są tanie i mało pracochłonne.

  • woreczek kaszy gryczanej,
  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku,
  • koperek, sól, pieprz, zioła prowansalskie,
  • jajko,
  • płatki owsiane/otręby (opcjonalnie),
  • olej,
1

Przygotowanie

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej wysypać kaszę z torebki lub kupić kaszę na wagę (wtedy używamy 0,5 szklanki). Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki. Jeżeli nie mamy blendera, możemy je spokojnie rozgotować. Odstawiamy do ostygnięcia.


2

Na patelni z odrobiną tłuszczu smażymy bądź dusimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy do ugotowanej kaszy i ziemniaków. Dodajemy jajko, przyprawiamy i miksujemy wszystko. Jeżeli nie posiadamy blendera, gnieciemy wszystko widelcem lub gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków.
Dokładnie mieszamy.


3

Z powstałej masy formujemy kotleciki i obtaczamy w płatkach owsianych lub otrębach.


4
pieczone kotlety pieczone kotlety

Smażymy lub pieczemy w piekarniku przez 35 min, w temp. 180 stopni.
Podajemy z sosem czosnkowym bądź surówką.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 10.03.2014

Komentarze

Proste, szybkie, niedrogie i smaczne. Warto spróbować.
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj