Przepis na pyszną zupę pomidorową doprawioną bazylią
Zupa pomidorowa to częsty gość na polskich stołach. Każda gospodyni domowa ma na nią swoją niepowtarzalną recepturę. Sekretem mojej pomidorówki jest użycie pomidorów z puszki oraz dodanie bazylii. Dzięki tym składnikom zupa zyskuje nieco włoski charakter i jest wyjątkowo aromatyczna.
- • 1 opakowanie pomidorów w puszce (najlepiej w całości)
- • 2 litry bulionu drobiowego
- • 1 marchewka
- • 1 niewielka pietruszka
- • 1/4 niewielkiego selera
- • 1 kopiasta łyżeczka suszonej bazylii
- • sól, pieprz
1
Przygotowanie składników

Pomidory należy obrać ze skórki (jeśli ją posiadają) i pokroić na mniejsze części.
Marchew, seler i pietruszkę pokroić w plastry.
2
Gotowanie

Do zimnego bulionu wrzucić marchew, seler i pietruszkę. Gotować do czasu, aż warzywa zmiękną, po czym dodać posiekane pomidory. Doprawić bazylią, solą i pieprzem.
3
Serwowanie

Zupę można podawać z makaronem lub ryżem, albo z paluszkami grissini. Jeśli pomidorowa wyjdzie zbyt rzadka, można ja dodatkowo zaprawić koncentratem pomidorowym.
Komentarze
proste i smaczne
Dodaj komentarz