Przepis na pyszną zupę pomidorową doprawioną bazylią

Zupa pomidorowa to częsty gość na polskich stołach. Każda gospodyni domowa ma na nią swoją niepowtarzalną recepturę. Sekretem mojej pomidorówki jest użycie pomidorów z puszki oraz dodanie bazylii. Dzięki tym składnikom zupa zyskuje nieco włoski charakter i jest wyjątkowo aromatyczna.

  • 1 opakowanie pomidorów w puszce (najlepiej w całości)
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 1 marchewka
  • 1 niewielka pietruszka
  • 1/4 niewielkiego selera
  • 1 kopiasta łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz
1

Przygotowanie składników

Przygotowanie składników Warzywa powinny być jędrne - wtedy łatwiej je obrać

Pomidory należy obrać ze skórki (jeśli ją posiadają) i pokroić na mniejsze części.
Marchew, seler i pietruszkę pokroić w plastry.


2

Gotowanie

Gotowanie Dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji, pomidory przez dodaniem do bulionu można zblendować.

Do zimnego bulionu wrzucić marchew, seler i pietruszkę. Gotować do czasu, aż warzywa zmiękną, po czym dodać posiekane pomidory. Doprawić bazylią, solą i pieprzem.


3

Serwowanie

Serwowanie Zupa doskonale smakuje z kleksem kwaśnej śmietany.

Zupę można podawać z makaronem lub ryżem, albo z paluszkami grissini. Jeśli pomidorowa wyjdzie zbyt rzadka, można ja dodatkowo zaprawić koncentratem pomidorowym.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 30.11.2013

Komentarze

proste i smaczne
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj