Przepis na pyszną drożdżową chałkę z cynamonową kruszonką
Wśród świątecznych wypieków z pewnością nie może zabraknąć świeżej, pachnącej i rozpływającej się w ustach drożdżowej chałki z cynamonową kruszonką. Ze szklanką mleka bądź kawy możemy skosztować własnoręcznie zrobiony warkocz drożdżowy, który wbrew pozorom wcale nie jest trudnym do wykonania wypiekiem. O to szybki i niezwykle prosty przepis:
- • ROZCZYN: 1 łyżka drożdży, 1/2 szkl. ciepłej wody, 1 szkl. mleka, 45 g masła, 5 łyżek cukru, szczypta soli, 2 jajka, 1/2 kg mąki
- • KRUSZONKA CYNAMONOWA: 4 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 1/2 szkl. mąki, 1 łyżeczka cynamonu
- • DO POSMAROWANIA CHAŁKI: 1 jajko, 1 łyżka wody
Przygotowanie rozczynu

W wysokiej misce rozpuść drożdże z ciepłą wodą. Dodaj masło, mleko, jajka, mąkę, cukier i sól. Wymieszaj ze sobą.
Dojrzewanie ciasta drożdżowego

Przełóż ciasto drożdżowe do wysmarowanej tłuszczem miski bądź garnka i przykryj. Pozostaw w ciepłym miejscu na wyrośnięcie rozczynu. Pamiętaj, aby naczynie było na tyle wysokie by jego zawartość nie wylała się w trakcie wyrastania.
Ugniatanie i wyrabianie ciasta drożdżowego
Wyrośnięty rozczyn ugnieć pięścią w celu pozbycia się zamkniętego w nim powietrza. Przełóż go na usypaną mąką stolnicę i zagnieć.
Uplatanie warkocza chałki

Podziel ciasto na trzy równe części i upleć z nich warkocza. Wymieszaj jajko z wodą i posmaruj nim chałkę.
Przygotowanie cynamonowej kruszonki

Teraz przygotuj kruszonkę. Do wysokiej miski dodaj masło, cukier, mąkę i cynamon.
Miksowanie kruszonki

Wszystkie składniki kruszonki miksuj do momentu powstania grudek. Powstałe kuleczki poukładaj na chałkach i wstaw je do piekarnika.
Pieczenie chałki drożdżowej

Piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsiusza. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilkanaście minut by drożdżowa chałka z pyszną kruszonką ostygła po czym podaj ją z masłem lub dżemem.
Smacznego ;-)
Dodaj komentarz