Przepis na pyszną drożdżową chałkę z cynamonową kruszonką

Wśród świątecznych wypieków z pewnością nie może zabraknąć świeżej, pachnącej i rozpływającej się w ustach drożdżowej chałki z cynamonową kruszonką. Ze szklanką mleka bądź kawy możemy skosztować własnoręcznie zrobiony warkocz drożdżowy, który wbrew pozorom wcale nie jest trudnym do wykonania wypiekiem. O to szybki i niezwykle prosty przepis:

  • ROZCZYN: 1 łyżka drożdży, 1/2 szkl. ciepłej wody, 1 szkl. mleka, 45 g masła, 5 łyżek cukru, szczypta soli, 2 jajka, 1/2 kg mąki
  • KRUSZONKA CYNAMONOWA: 4 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 1/2 szkl. mąki, 1 łyżeczka cynamonu
  • DO POSMAROWANIA CHAŁKI: 1 jajko, 1 łyżka wody
1

Przygotowanie rozczynu

Przygotowanie rozczynu Pamiętaj, aby dobrze zamieszać poszczególne składniki zaczynu.

W wysokiej misce rozpuść drożdże z ciepłą wodą. Dodaj masło, mleko, jajka, mąkę, cukier i sól. Wymieszaj ze sobą.


2

Dojrzewanie ciasta drożdżowego

Dojrzewanie ciasta drożdżowego Tak wygląda dobrze zmieszany zaczyn pod chałkę drożdżową, gotowy do dojrzewania.

Przełóż ciasto drożdżowe do wysmarowanej tłuszczem miski bądź garnka i przykryj. Pozostaw w ciepłym miejscu na wyrośnięcie rozczynu. Pamiętaj, aby naczynie było na tyle wysokie by jego zawartość nie wylała się w trakcie wyrastania.


3

Ugniatanie i wyrabianie ciasta drożdżowego

Wyrośnięty rozczyn ugnieć pięścią w celu pozbycia się zamkniętego w nim powietrza. Przełóż go na usypaną mąką stolnicę i zagnieć.


4

Uplatanie warkocza chałki

Uplatanie warkocza chałki Tak wygląda chałka drożdżowa, zapleciona w warkocz z 3 części.

Podziel ciasto na trzy równe części i upleć z nich warkocza. Wymieszaj jajko z wodą i posmaruj nim chałkę.


5

Przygotowanie cynamonowej kruszonki

Przygotowanie cynamonowej kruszonki Przygotowanie drożdżowej kruszonki jest bardzo proste.

Teraz przygotuj kruszonkę. Do wysokiej miski dodaj masło, cukier, mąkę i cynamon.


6

Miksowanie kruszonki

Miksowanie kruszonki Należy dobrze zmiksować składniki pod kruszonkę, tak aby się zbryliły.

Wszystkie składniki kruszonki miksuj do momentu powstania grudek. Powstałe kuleczki poukładaj na chałkach i wstaw je do piekarnika.


7

Pieczenie chałki drożdżowej

Pieczenie chałki drożdżowej Tak wygląda upieczona chałka drożdżowa z cynamonową kruszonką, zapleciona w warkocz.

Piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsiusza. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilkanaście minut by drożdżowa chałka z pyszną kruszonką ostygła po czym podaj ją z masłem lub dżemem.



Smacznego ;-)


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 12.12.2013

Komentarze

Robiłam chałkę z tego przepisu, wyszła pyszna. Trzeba jednak podzielić ciasto na 2 części, każdą z tych części jeszcze na 3 żeby upleść warkocza. Chałka wychodzi ogromna. Mi ledwo zmieściła się w piekarniku :)
Uwielbiam chałkę, ta na pewno jest lepsza od kupnej i jeszcze ten cynamon. Aż prosi się o kawałek chałki z konfiturą jabłkową i kakao, jak za dziecka ;) Pozdrawiam ;)
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj