Przepis na pikantne curry z kurczaka, przyprawione ostrą papryczką chili
Każdy z nas ma od czasu do czasu chęć na jakieś oryginalne, egzotyczne danie, które zaskakuje nietypowymi połączeniami smaków. Jednym z moich faworytów, jeśli chodzi o obcą kuchnię, jest curry z kurczaka. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu i przyjemnie pikantna. Stopień ostrości można regulować, odpowiednio dozując ilość ostrej papryczki oraz przypraw.
- • 2 filety z piersi kurczaka,
- • 1 ostra papryczka chili,
- • 1 duża cebula,
- • kilka ząbków czosnku,
- • po łyżce ziaren kolendry i gorczycy,
- • 2-3 łyżeczki mieszanki przypraw curry,
- • 1 szklanka bulionu drobiowego,
- • 100 ml śmietany kremówki lub mleczka kokosowego,
- • sól,
- • pieprz,
- • tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie składników

Mięso umyć i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Cebulę pokroić w piórka a papryczkę w cienkie plasterki (można usunąć pestki - wtedy danie będzie mniej pikantne). Po pokrojeniu papryczki należy bardzo dokładnie umyć ręce, ponieważ jeśli przypadkowo dotkniemy oka nieumytą dłonią, wrażenia będą, mówiąc kolokwialnie, mało przyjemne. Kolendrę i gorczycę rozetrzeć w moździerzu.
Smażenie warzyw

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, czosnek, papryczkę i wszystkie przyprawy. Pozwoli to wydobyć z nich maksimum aromatu, który uwalnia się pod wpływem ciepła.
Dodawanie mięsa

Przyprawy zalać bulionem i dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Gotować pod przykryciem do momentu, aż kurczak stanie się miękki.
Końcowy etap przygotowania

Do garnka z kurczakiem i przyprawami wlać śmietankę kremówkę lub mleczko kokosowe. Doprawić solą i pieprzem.
Serwowanie Curry z kurczaka

Curry z kurczaka najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem i udekorowane świeżą kolendrą. Jeśli danie okaże się zbyt pikantne, można łatwo zniwelować uczucie palenia w ustach, wypijając mleko lub jogurt naturalny.
Dodaj komentarz