Przepis na duszone żeberka w sosie własnym

Żeberka są doskonałe niemal pod każdą postacią. Glazurowane w miodzie i sosie sojowym, stanowią idealną propozycję na grilla. Mój przepis stanowi propozycję na domowy obiad, który doskonale sprawdza się w chłodniejsze dni, kiedy po powrocie z pracy chce się zjeść coś krzepiącego, rozgrzewającego i sycącego.

  • 70 dag żeberek
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • kilak ząbków czosnku
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do zmażenia
1

Przygotowanie składników

Przygotowanie składników Te proste składniki bardzo wzbogacają smak żeberek.

Cebule obrać i pokroić w cząstki a marchew w plastry. Czosnek obrać, nie kroić.


2

Przygotowanie mięsa

Przygotowanie mięsa Należy wybierać żeberka z dużą ilością mięsa i tłuszczu.

Żeberka umyć i poporcjować.


3

Smażenie

Smażenie Obsmażanie żeberek

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć marchew, cebulę i czosnek. Dodać żeberka i smażyć na brązowo z obu stron. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić do czasu, aż mięso będzie mięciutkie. Doprawić solą i pieprzem. Woda podczas gotowania redukuje się, a w połączeniu z warzywami i aromatem mięsnym tworzy gęsty, przyjemny sos.


4

Serwowanie

Serwowanie Tak prezentują się żeberka w moim wykonaniu.

Żeberka serwować z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną, lub innymi, ulubionymi dodatkami.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 01.12.2013

Komentarze

super
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj