Przepis na duszone żeberka w sosie własnym
Żeberka są doskonałe niemal pod każdą postacią. Glazurowane w miodzie i sosie sojowym, stanowią idealną propozycję na grilla. Mój przepis stanowi propozycję na domowy obiad, który doskonale sprawdza się w chłodniejsze dni, kiedy po powrocie z pracy chce się zjeść coś krzepiącego, rozgrzewającego i sycącego.
- • 70 dag żeberek
- • 2 cebule
- • 1 marchew
- • kilak ząbków czosnku
- • liść laurowy
- • kilka ziarenek ziela angielskiego
- • sól, pieprz
- • tłuszcz do zmażenia
Przygotowanie składników

Cebule obrać i pokroić w cząstki a marchew w plastry. Czosnek obrać, nie kroić.
Przygotowanie mięsa

Żeberka umyć i poporcjować.
Smażenie

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć marchew, cebulę i czosnek. Dodać żeberka i smażyć na brązowo z obu stron. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić do czasu, aż mięso będzie mięciutkie. Doprawić solą i pieprzem. Woda podczas gotowania redukuje się, a w połączeniu z warzywami i aromatem mięsnym tworzy gęsty, przyjemny sos.
Serwowanie

Żeberka serwować z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną, lub innymi, ulubionymi dodatkami.
Dodaj komentarz