Pomysły na tani i szybki obiad
W dzisiejszych czasach często jesteśmy zabiegani, a jednocześnie nie chcemy wydawać ogromnych kwot na gotowe dania, które przy okazji mogą mieć wątpliwy wpływ na zdrowie. Odpowiedzią na ten problem jest zestaw propozycji obiadowych, które wykonuje się błyskawicznie, a jednocześnie nie przeciążają one portfela. Zapraszamy!
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka to klasyczny tani obiad, który można podać na każdą okazję dzięki temu, że przepis bardzo łatwo modyfikować i dodawać nieco bardziej wykwintne składniki. To także rozgrzewający, szybki obiad w okresie jesienno-zimowym.
Obieramy około pół kg ziemniaków i kroimy na cienkie plasterki (jeśli będą grube to należy je obgotować). Obsmażamy na patelni z odrobiną oleju około 200 g mięsa mielonego z pokrojoną w pióra cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy na przemian ziemniaki i farsz mięsny. Zalewamy całość mieszanką około 100 ml śmietany 12% wymieszanej z gałką muszkatołową lub innymi przyprawami i odrobiną wody. Posypujemy startym żółtym serem i pieczemy około godzinę
Naleśniki ze szpinakiem, białym serem i suszonymi pomidorami
Ten wyjątkowo szybki obiad zrobi furorę także na przyjęciu lub gdy przyjdą nieoczekiwani goście. Naleśniki na wytrawnie z lekko śródziemnomorskim farszem to tani obiad, który posmakuje każdemu!
Naleśniki smażymy według preferowanego przepisu, jednak zdecydowanie sugerowane jest użycie wody gazowanej, która nadaje naleśnikom puszystości. Podczas smażenia można przygotować farsz – umyty i wysuszony szpinak (200 g) siekamy i chwilę smażymy na maśle. Dodajemy czosnek i dusimy maksymalnie 5 minut. Twaróg półtłusty (300 g), 1-2 łyżki jogurtu naturalnego, szpinak i odsączone suszone pomidory łączymy razem w misce, przyprawiamy. Nakładamy na każdy naleśnik 2-3 łyżki farszu i zwijamy wedle uznania.
Zupa krem z zielonego groszku
Trudno znaleźć inny tak szybki obiad, może być on także dodatkiem do innego dania. Jest to również bardzo tani obiad, który można stworzyć z dosłownie z 3 składników. Idealna propozycja dla zabieganych!
1,5 kostki rosołowej rozpuszczamy w litrze wrzącej wody. Gotujemy w tym wywarze 0,5 kg mrożonego lub świeżego groszku. Po około 2 minutach dodajemy pół szklanki śmietany 30% i zdejmujemy z palnika. Po zblendowaniu lub zmiksowaniu zupa jest gotowa, warto dodać do niej grzanki, groszek ptysiowy lub ziemniaki.
Sałatka z kuskusem
Kuskus to pożywny i sycący posiłek, który jest bazą, by stworzyć niejeden szybki obiad. Można łatwo modyfikować poniższy przepis, dzięki czemu ten tani obiad będzie mniej lub bardziej kaloryczny.
Przygotowujemy kuskus zgodnie z instrukcją, zalewając go wodą dodajemy od razu ulubione przyprawy. Mieszamy gotowy kuskus z pokrojoną w paski szynką, ogórkiem i zmielonym ząbkiem czosnku. Najlepiej smakuje podawany na zimno wraz z odrobiną majonezu, natki pietruszki i innymi ziołami.
Stir fry warzywny
Ten tani obiad w duchu zero waste pozwoli wykorzystać pozostałe po innych posiłkach warzywa i inne składniki. Taki szybki obiad może być modyfikowany na dowolne sposoby, dlatego można dostosować go do różnych okazji i gustów. Liczy się przede wszystkim technika smażenia.
Warzywa takie jak marchewka, por, kapusta, pieczarki, papryka słodka i ostra, cebula i cukinia nadadzą się tutaj świetnie. Bardzo ważną kwestią jest bardzo drobne pokrojenie warzyw na słupki, plasterki lub kostkę. Na rozgrzanej patelni lub woku, a także na sporej ilości oleju i na dużym ogniu smażymy warzywa bardzo intensywnie mieszając. Gdy są nieco miękkie i chrupiące dodajemy dowolny gęsty sos orientalny i podgrzewamy jeszcze chwilę. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym.
Dodaj komentarz