Nadziewane bezglutenowe pierniczki przepis

Choć pierniczkowy szał ma miejsce przede wszystkim w okresie poprzedzającym Święta Bożego Narodzenia, to jednak ten rodzaj słodkości z powodzeniem można jeść przez cały rok. Prawdziwym hitem okazują się być nadziewane pierniczki bezglutenowe, które z powodzeniem przygotujesz w domu. To ciekawa alternatywa dla osób, które na co dzień z różnych przyczyn nie mogą jeść glutenu. Zapraszamy do zapoznania się z naszym sprawdzonym przepisem na nadziewane bezglutenowe pierniczki dla każdego.

1

Doskonały słodycz na każdą porę roku

Doskonały słodycz na każdą porę roku

Mamy najlepsze przepisy bezglutenowe. Pierniczki to świetny słodycz na każdą porę roku. Z powodzeniem można je jeść w okresie świątecznym, jak i latem. Nadają się do zabrania do pracy, do szkoły, czy też na wycieczkę nad jezioro. Doskonale smakują same w sobie, jednak można wzbogacić je o nadzienie z ulubionych powideł, np. śliwkowych. Dzięki szerokiemu wyborowi bezglutenowych mąk pierniczki z powodzeniem mogą jeść również osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu. Ich przygotowywanie do niezwykła frajda dla całej rodziny, nie tylko dla najmłodszych. Sprawdź nasz sprawdzony przepis na przepyszne nadziewane bezglutenowe pierniczki, które nie wymagają dużo pracy i doskonale smakują przez 12 miesięcy w roku. W ich smaku można się rozkochać.


2

Jakich produktów potrzebujesz do przygotowania pierniczków?

Pieczenie nadziewanych pierniczków bezglutenowych wymaga odpowiedniego przygotowania. Oczywiście podstawę stanowią odpowiednio dobrane mąki bezglutenowe. Z doświadczenia wiemy, że dobrze zmiksować ze sobą kilka rodzajów, co korzystnie przekłada się na smak i jakość pierniczków. Do ich przygotowania potrzebujesz takie składniki jak
• 200 g mąki owsianej;
• 100 g mąki ziemniaczanej;
• 100 g mąki ryżowej;
• 15 g przyprawy korzennej bezglutenowej;
• ½ łyżeczki sody;
• 2 jaja;
• 1,5-2 łyżki kakao ciemnego bezglutenowego;
• 75 g masła;
• 75 g cukru;
• 75 g miodu;
• 1,5 łyżki kwaśnej śmietany;
• kilka kropel soku z cytryny;
• szczyptę soli;
• słoik ulubionych powideł (np. śliwkowych);
• kilka łyżek mleka;
• 150 g gorzkiej czekolady.


3

Jak przygotować nadziewane bezglutenowe pierniczki?

Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na bezglutenowe pierniczki z nadzieniem krok po kroku. Zapraszamy do jego wypróbowania i rozsmakowania się w polecanych przez nas smakołykach bezglutenowych.



1. Przesiej mąki do miski, a następnie dodaj do nich sól i delikatnie wymieszaj łyżką.
2. W małym rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj do niego przyprawę korzenną i miód. Mieszaj, aż składniki się połączą i odstaw z ognia.
3. Po ostudzeniu dodaj do masła i miodu cukier.
4. Do śmietany dodaj sodę i sok z cytryny.
5. Do miski z mąką dodaj dwa jaja, wystudzone masło oraz śmietanę. Następnie wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj, aż do połączenia składników. Jeżeli ciasto będzie zbyt lejące się, to dodaj mąki.
6. Przygotowane ciasto podziel na kilka części. Pojedynczo rozwałkowuj na blacie lub pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia.
7. Pierniczki wycinaj za pomocą foremek.
8. Na każdy z kształtów połóż odrobinę powideł, a następnie przykryj takim samym kształtem ciasta. Brzegi lekko dociśnij.
9. Pierniczki piecz przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
10. W międzyczasie przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z mlekiem.
11. Gotowe i ostudzone pierniczki maczaj w czekoladzie i odstaw do zastygnięcia.
12. Pierniczki przechowywane w szczelnym pudełku zachowają swoją świeżość przez kilka tygodni.


Smacznych pierniczków z Twoimi ulubionymi powidłami.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 05.03.2023

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj