Jak zrobić zapiekankę ze szpinakiem?
Podaję przepis na bardzo smaczną i łatwą zapiekankę ze szpinakiem. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz na stale zagościła w naszym domowym menu. Tak podany szpinak świetnie smakuje.
- • Składniki na zapiekanke:
- • 0,5 kg makaronu świderki, kolanka lub wstążki
- • 0,5 kg szpinaku mrożonego
- • kostka rosołowa drobiowa
- • 1 jajko
- • 2 łyżki kwaśnej smietany 18%
- • ząbek czosnku
- • olej
- • szczypta pieprzu do smaku
- • kilka plasterków dowolnego sera żółtego( może być topiony gotowy w plasterkach), tyle aby zakryły całą zapiekankę

Gotujemy makaron. Makaron do zapiekanki powinien byc grubszy, np świderki lub kolanka. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Przygotowujemy szpinak. Na rozgrzaną patelnię dajemy olej, a nastepnie zamrożony szpinak. Uważajmy , bo pryska! Czekamy, aż szpinak sie rozmrozi i dodajemy drobiową kostkę rosołową i roztarty ząbek czosnku. Mieszamy, aż kostka się rozpuści. W kubku mieszamy 1 jajko i 2 łyżki kwaśnej śmietany. Wlewamy jajka ze śmietaną do szpinaku i chwilę mieszamy na wolnym ogniu. Doprawiamy delikatnie pieprzem.

Na makaron wykładamy szpinak i rozprowadzamy równomiernie. Na szpinak kładziemy plasterki sera żółtego.
Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika (180 stopni), aż ser się zrumieni. Smacznego.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-13 16:45:59
Ostatnio zmieniony: 2013-03-09 14:08:46
Ostatnio zmieniony: 2013-03-08 19:22:24
Ostatnio zmieniony: 2013-03-08 17:39:48
Dodaj komentarz