Jak zrobić zapiekankę z brukselki i klopsików?

Brukselka zawiera w sobie wiele cennych dla zdrowia składników, ponadto jest małokaloryczna, smaczna, a w połączeniu z klopsikami, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

  • 500g mięsa mielonego
  • 500g brukselki
  • 250g pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, gałka muszkatołowa, pieprz
  • Sos:
  • 200g sera gouda
  • 200g śmietany ukwaszanej 18%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • papryka
1

Brukselkę obierz ze zbędnych listków i wypłucz. Zagotuj ok. 1 litr wody, dodaj łyżeczkę soli i cukru, wrzuć brukselkę i gotuj około 10-15 minut. Brukselki nie należy gotować na miękko, musi być lekko twardawa, ponieważ do miękkości dojdzie podczas zapiekania w piekarniku


2

Mięso mielone wyłóż do miski, dodaj jedną rozmoczoną bułkę, pokrojoną w kostkę cebulę, 1 jajko, pieprz, gałkę muszkatołową, sól. Całość dokładnie wymieszaj.


3

Z wyrobionego mięsa mielonego uformuj małe, wielkości brukselki klopsiki i usmaż je na patelni, nie rumieniąc ich


4

Miskę żaroodporną do zapiekania wysmaruj masłem, posyp bułką tartą i wyłóż na spód ugotowaną brukselkę. Następnie na brukselkę wyłóż usmażone klopsiki.


5

Pomidory obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i posyp warstwę klopsików


6

Sposób przygotowania sosu:
Śmietanę wyłóż do miski, dodaj roztrzepane jajka, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj poszatkowany ser i połącz wszystko razem.


7

Polej zapiekankę przygotowanym sosem, posyp papryką, wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze około 150 stopni C, przez około 30 minut, tzn. do momentu, aż zapiekanka się lekko zarumieni.


8

Uwagi i spostrzeżenia

  • Potrawę można podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 10.02.2011

Komentarze

lubię brukselkę i coekawy pomysł

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:33:42

No, ja też się chyba do brukselki przekonam. Coś mi się wydaje, że dzięki Pani zniknie nuda przy domowych obiadach :D

Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 10:19:18

Super porada dla kogoś kto uwielbia zapiekanki tak jak ja. Spróbuję :)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-24 18:53:40

Wygląda smacznie wypada się skusić.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-12 17:04:33

Dzięki :)
Z tą książką to muszę jeszcze poczekać ;)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-12 08:06:04

Ewuniu1960 przy Tobie to można przekonać się nawet brukselki, za którą nie przepadam:). Powinnaś pomyśleć nad wydaniem książki kucharskiej z Twoimi przepisami. Nie spotkałam żadnego, który nie wzbudził we mnie zainteresowania.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-11 22:18:25

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj