Jak zrobić zapiekankę z brukselki i klopsików?
Brukselka zawiera w sobie wiele cennych dla zdrowia składników, ponadto jest małokaloryczna, smaczna, a w połączeniu z klopsikami, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
- • 500g mięsa mielonego
- • 500g brukselki
- • 250g pomidorów
- • 1 cebula
- • 1 jajko
- • sól, gałka muszkatołowa, pieprz
- • Sos:
- • 200g sera gouda
- • 200g śmietany ukwaszanej 18%
- • 2 jajka
- • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- • papryka

Brukselkę obierz ze zbędnych listków i wypłucz. Zagotuj ok. 1 litr wody, dodaj łyżeczkę soli i cukru, wrzuć brukselkę i gotuj około 10-15 minut. Brukselki nie należy gotować na miękko, musi być lekko twardawa, ponieważ do miękkości dojdzie podczas zapiekania w piekarniku

Mięso mielone wyłóż do miski, dodaj jedną rozmoczoną bułkę, pokrojoną w kostkę cebulę, 1 jajko, pieprz, gałkę muszkatołową, sól. Całość dokładnie wymieszaj.

Z wyrobionego mięsa mielonego uformuj małe, wielkości brukselki klopsiki i usmaż je na patelni, nie rumieniąc ich

Miskę żaroodporną do zapiekania wysmaruj masłem, posyp bułką tartą i wyłóż na spód ugotowaną brukselkę. Następnie na brukselkę wyłóż usmażone klopsiki.

Pomidory obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i posyp warstwę klopsików

Sposób przygotowania sosu:
Śmietanę wyłóż do miski, dodaj roztrzepane jajka, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj poszatkowany ser i połącz wszystko razem.

Polej zapiekankę przygotowanym sosem, posyp papryką, wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze około 150 stopni C, przez około 30 minut, tzn. do momentu, aż zapiekanka się lekko zarumieni.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Potrawę można podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem
• Przeczytaj teraz:
Galeria



Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:33:42
Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 10:19:18
Ostatnio zmieniony: 2011-02-24 18:53:40
Ostatnio zmieniony: 2011-02-12 17:04:33
Z tą książką to muszę jeszcze poczekać ;)
Ostatnio zmieniony: 2011-02-12 08:06:04
Ostatnio zmieniony: 2011-02-11 22:18:25
Dodaj komentarz