Jak zrobić wyśmienite racuchy z jabłkami?
Nie masz nic słodkiego do kawy? Nic prostszego, usmaż racuchy z jabłkami. Wykonanie ich jest bardzo proste i mało pracochłonne.
- • 2 jajka
- • 1/2 szklanki cukru
- • 1 szklanka mleka
- • 30 g drożdży
- • 1/2 szklanki oleju
- • 300 g mąki tortowej
- • 1 kwaśne jabłko
- • szczypta soli
- • kilka kropli aromatu migdałowego

Do garnka wbij 2 całe jajka, wsyp 1/2 szklanki cukru i ubij mikserem.

Do drugiego garnuszka wlej 1 szklankę mleka, dodaj 1 łyżeczkę cukru i całość lekko podgrzej. Następnie do letniego mleka z cukrem dodaj 30 g drożdży i pozostaw na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować

Do ubitych jaj dodaj 1/2 szklanki oleju, szczyptę soli, 30g mąki tortowej, kilka kropel aromatu migdałowego oraz rozpuszczone mleko z drożdżami, przez cały czas miksując mikserem. Na koniec dodaj starte na tarce o grubych oczkach jabłko i całość dokładnie wymieszaj.

Wyrobione w garnku ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 20 minut, aby wyrosło (ciasto powinno podwoić swą ilość).

Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, rozgrzej olej na patelni.

Większą łyżką nakładaj ciasto na rozgrzany olej.

Na wolnym ogniu smaż racuchy, lekko je rumieniąc z każdej strony.

Najlepiej do przewracania racuchów na drugą stronę używać płaskiej drewnianej łopatki i patyczka do szaszłyków. Gdy racuch będzie zarumieniony, patyczkiem podważ go lekko i podłóż drewnianą łopatkę, następnie delikatnie odwróć na drugą stronę, podtrzymując lekko patyczkiem.

Po usmażeniu racuchy posyp cukrem pudrem.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Racuchy można podawać z dżemem.
- •Racuchy najsmaczniejsze są w dniu ich przyrządzenia.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:38:11
Ostatnio zmieniony: 2010-10-18 19:50:38
Ostatnio zmieniony: 2010-10-07 18:00:41
5!
Ostatnio zmieniony: 2010-10-06 11:38:09
Dodaj komentarz