Jak zrobić wino?
Czy nie zastanawialiście się kiedyś nad zrobieniem własnego wina? Nie mówię tutaj o stworzeniu jakiegoś banalnego, kolokwialnie mówiąc "jabola", lecz wina o wyrazistym, smaku, niezmąconego chemicznymi preparatami? Robienie wina to hobby, którego nie należy traktować jak przyrządzenie sobie taniego trunku, a raczej jako możliwość stworzenia czegoś unikalnego. Jak zatem zrobić wino?
- • baniak na wino rurka fermentująca drożdze winiarskie owoce cukier woda
Najpierw należy przygotować owoce, z których bedziemy robić wino. Najpopularniesze są winogrona. Zakładając zatem, żę nasze wino będzie wykonane z winogron w pierwszej kolejności powinnyśmy je obrać i wymyć.
Owoce należy ugnieść i wrzucić do naczynie fermentującego. Najlepiej nadają się do tego duże szklane baniaki. Gdy zdecydujemy się na zakup takiego słoja będzie nam jeszce potrzebny korek i rurka fermentująca.
Teraz dodaj połowę przewidzianej ilości cukru oraz drożdże winiarskie po czym zalej masę wodą. Zatkaj korek i włóż rurkę fermentującą.
Po upływie około trzech tygodni dodaj pozostałą część cukru. Ponownie zamknij i jeszcze raz odstaw na kila tygodni. Myślę, że 3 powinny wystarczyć.
Gdy już wino będzie gotowe możesz przelać je z baniaka z do czystego naczynia, najlepiej przez drobne sito, aby oddzielić płyn od miąższu.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jeżeli wino nie uzyskało wymarzonego przez Ciebie koloru możesz pokusić się o dodanie barwnika spożywczego, ale to już jest Twoja dobra wola:-) Niektórzy nie używają drożdży winiarskich, gdyż niektóre owoce posiadają naturalne drożdże, ale to jest ryzykowne, gdyż wino chyba może się zepsuć. Na dziesięć litrów wina można dać około 3kg cukru i 10dag drożdży, ale nie chciałbym narzucać proporcji:-)
Dodaj komentarz