Jak zrobić wigilijną kutie?
Kutia to jedna z potraw, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Smakuje nie tylko dzieciom ale także dorosłym. A przepis jest bardzo prosty.
- • 30 dag maku, 15 dag pęczaku pszennego, szklankę mleka, pół kostki margaryny, bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, suszone śliwki lub morele, miód
1
Aby przygotować kutie potrzebujemy: 30 dag maku, 15 dag pęczaku pszennego, szklankę mleka, pół kostki margaryny, bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, suszone śliwki lub morele i co tylko chcemy jeszcze tak po garści, miód
2
Pęczak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę aż zrobi się miękki, odcedzamy i studzimy. Mak gotujemy z mlekiem, dodajemy margarynę. Po ostudzeniu mielimy przez maszynkę.
3
Zmielony mak i ugotowany pęczak łączymy. Dodajemy bakalie. Polewamy miodem i dokładnie mieszamy.
Smacznego.
4
Uwagi i spostrzeżenia
- •orzechy i rodzynki możemy przez chwilę namoczyć, aby orzechy były bardziej miękkie a rodzynki pulchniejsze
Dodaj komentarz