Jak zrobić wigilijną kutie?

Kutia to jedna z potraw, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Smakuje nie tylko dzieciom ale także dorosłym. A przepis jest bardzo prosty.

  • 30 dag maku, 15 dag pęczaku pszennego, szklankę mleka, pół kostki margaryny, bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, suszone śliwki lub morele, miód
1

Aby przygotować kutie potrzebujemy: 30 dag maku, 15 dag pęczaku pszennego, szklankę mleka, pół kostki margaryny, bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, suszone śliwki lub morele i co tylko chcemy jeszcze tak po garści, miód


2

Pęczak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę aż zrobi się miękki, odcedzamy i studzimy. Mak gotujemy z mlekiem, dodajemy margarynę. Po ostudzeniu mielimy przez maszynkę.


3

Zmielony mak i ugotowany pęczak łączymy. Dodajemy bakalie. Polewamy miodem i dokładnie mieszamy.
Smacznego.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • orzechy i rodzynki możemy przez chwilę namoczyć, aby orzechy były bardziej miękkie a rodzynki pulchniejsze


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 26.11.2012

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj